hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çıralı için imzala!

    Çıralı için imzala
    expand

    Dünyaca ünlü Çıralı Plajı'nın 18 dönümlük alanının bir turizm firmasına 10 yıllığına kiraya verilmesine tepki göstermek ve tahsisin iptalini sağlamak için bir imza kampanyası başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan Antalya'nın kemer ilçesindeki Çıralı sahili, birinci derece doğal SİT alanı konumunda olmasına rağmen, söz konusu alanda 18 dönümlük arazi Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun oluruyla Ormanspor Futbol Kulübü'ne tahsis edilmişti.

    Orman ve Su İşleri Antalya İl Müdürlüğü bünyesindeki Ormanspor ise bu alanı sponsorluk anlaşması karşılığında 10 yıllığına Çıralı'da otel işleten bir turizmciye 'günübirlik' alan olarak işletilmek üzere kiraya vermişti ve bölgede inşaat çalışmaları başlatan turizm firması, kiraladığı alana tel örgü çekmişti.

    Bu duruma karşı çıkan köylüler ve çevreciler ise dikkat çekici eylemlerle söz konusu tahsisin iptali için çaba gösteriyorlardı.

    CNNTürk'te "360 Derece" programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bölgede betonlaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi, ancak bu söz eylemcilerin endişesini dindirmeye yetmedi.

    Çevreciler bu kez de Çıralı Plajı'nın kurtarılması için bir imza kampanyası başlattı.

    Destek olmak için ulaşılması gerekilen e-posta adreslerinin de bulunduğu metin ise şöyle:

    Çıralı için imza

    "Çıralı sahili Akdeniz Eko Sistemi içerisinde Türkiye’nin sahip olduğu ender bulunan sahillerinden biridir. Çıralı sahili 3,2 km uzunluğunda olup, 18 farklı endemik bitki türüne ve her sene sayısı artan deniz kaplumbağalarının yuvalama alanından biridir. Bahsi geçen endemik bitki türleri ülkemizin azalmakta olan önemli kumullarında yetişmektedir. Ayrıca birçok hayvan ve bitki türü Uluslararası Bern Sözleşmesine göre sıkı koruma altına alınması gereken türlerdir ve bu sebeple birçok Uluslararası kurum tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çıralı sahili ayrıca 1. Doğal Sit alanı olup Olimpos-Beydağları Milli Parkı sınırları içinde bulunmaktadır.

    Sahilin bakir olması ve doğal çeşitliliği dünya çapında ün ve birçok ödül kazanmasına sebep olmuş ve birçok gözü dönmüş yatırımcıyı da cezbetmiştir.

    Bu özellikleri sebebiyle Çıralı değişik yöntem ve lobi faaliyetleri ile zaman zaman tehdit altına girmiş olsada, duyarlı köylü ve dünya vatandaşları tarafından engellenmiştir.

    Bugün bu bakir alan tekrar tehdit altında"

    Hep Birlikte, Çıralı Sahil’inin var olan tüm çeşitliliğini ve bakir halinin korunmasını sağlayalım. Tabiat varlıklarımızın ve ülkemizin güzelliklerinin geleceğini korumaya sizde bir imza ile yardım edin, sizde katılın!

    Bu katliamın durdurulması ve iptali için aşağıdaki makamlara e-posta yoluyla ayrıca çağrı yapabilirsiniz.

    T.C. Cumhurbaşkanlığı cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr

    T.C. Başbakanlığı bimer@basbakanlik.gov.tr

    T.B.M.M Başkanlığı cemil.cicek@tbmm.gov.tr

    T.C. İç İşleri Bakanlığı mustesarlik@icisleri.gov.tr

    T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı erdogan.bayraktar@csb.gov.tr

    T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı veyseleroglu@gmail.com veya lakca@ormansu.gov.tr

    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ozel.kalem@kulturturizm.gov.tr "

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow