hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özgür yunuslar için Kaş’ta eylem zamanı

    Özgür yunuslar için Kaş’ta eylem zamanı
    expand

    Antalya’nın Kaş ilçesindeki sivil toplum kuruluşları, Kasım 2011 tarihinden bu yana Bodrum'dan Kaş'a getirilen gösteri ve terapi yunuslarının özgürlüğüne kavuşmasına destek vermek isteyen herkesi 20 ve 21 Nisan'da Kaş'ta düzenlenecek eyleme davet ediyor.

    Kaş’taki Noel Baba Çay Bahçesi’nde 20 Nisan 2012 tarihinde saat 15.00'te başlayacak toplantıya, WWF Türkiye ve Yunuslara Özgürlük Platformu gönüllüleri ve temsilcileriyle birlikte destek verecek.

    Dernekler, 21 Nisan 2012 tarihinde saat 09.30’da Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak basın açıklamasına Ege ve Akdeniz bölgesindeki duyarlı vatandaşlardan ve sivil toplum kuruluşlarından yoğun şekilde katılım olacağını öngörüyor.
     
    Kaş turizmi olumsuz etkilenebilir

    20 Nisan’da yerel yönetimlerle yapılacak resmi görüşmelerden sonra, Alman Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu ProWal’un resmi izinle planlanan protesto etkinliklerine destek verecek olan yerel sivil toplum kuruluşları, bu parkın Kaş'a yakışmadığını, kapatılmadığı takdirde, gittikçe artan uluslararası tepkiler ve doğa koruma bilinci nedeniyle, Kaş turizminin olumsuz şekilde etkileneceğini söylüyorlar. Aynı zamanda yunusların, özgürlüğüne kavuşmadığı takdirde, bu parklarda stres altında esaret hayatı sürdüreceğini belirtiyorlar.
     
    Kaş Sualtı Derneği (KASAD) ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği, hem ulusal, hem de uluslararası çapta artan tepkileri göz önünde bulundurarak, en başından beri Kaş'ta yunus parkı açılmasını istemiyor. KASAD Yönetim Kurulu üyesi Belma Tosun, yunusların hem fiziksel, hem de psikolojik olarak sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini gözlemlediklerini söylüyor. Bunun yanı sıra, yaklaşık iki ay önce konuyla ilgili yaptıkları suç duyurusunun, adli mercilerce soruşturmaya gerek görülmediğini belirtiyor ve ekliyor:  
     
    “Hukuksuzluk görmezden geliniyor”

    "Yunus parkları, uluslararası Bern Sözleşmesi hükümlerine aykırı olmakla birlikte, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun temel maddelerine de birebir ters düşüyor. Burada yunus gösterileri dışında yapmayı planladıkları yunus terapisi ise, dünya çapında bilim insanları ve otizm kuruluşları tarafından desteklenmiyor, önerilmiyor. Buraya eğlence veya terapi için getirilecek çocuklar ve hastalar, ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya: Hem yunusların dışkılarıyla pislenen deniz kafesinde yüzmek zorunda oldukları için, hem de stres altındaki bu yaralı hayvanlardan kaynaklanabilecek olası kazalar nedeniyle... Yanlış bir eğitim ve hayvan sevgisi aşılanması da cabası. Biz yaklaşık iki ay önce, tüm bu hukuksuzluklarla birlikte etik sorunları da dile getirerek ilgili tesise yönelik suç duyurusunda bulunduk. Ancak Savcılık tüm bu hukuksuzlukları göz ardı ederek başvurumuzu hiçbir yasal sürece tabii tutmadı ve ilgili Bakanlıklar da tesise yönelik hiçbir yaptırım uygulamadı. Geçtiğimiz haftalarda Antalya Valiliği'nden bilirkişiler gelerek yunusların bulunduğu olumsuz şartları bizzat gördüler. Raporların çıkmasını bekliyoruz. Bu süre içinde de vatandaşlık haklarımızı kullanarak farkındalık yaratmak amacıyla yunus parklarına karşı tavrımızı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz. En yakın zamanda kötü şartlarda tutulan yunuslara devletin el koymasını ve uzmanlar tarafından yunusların rehabilitasyon programına alınarak doğal yaşam ortamlarına yeniden kavuşmasını istiyoruz."
     
    Yunus Parkları hakkındaki bilimsel gerçekleri sunmak ve farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantılarına, basın açıklamasına ve film gösterimine dair program detayları şöyle:
     
    Eylem Programı
     
    20 Nisan 2012 Cuma
     
    15.00 - 18.00  - Noel Baba Çay Bahçesi'nde toplantı
     
    21 Nisan 2012 Cumartesi
     
    09.00 - Kaş Cumhuriyet Meydanı'nda buluşma,
    09.30 - Cumhuriyet Meydanı'ndan limana yürüme
    09.45 - Basın açıklaması
     
    17.30 - 18.45 - Kaş Cumhuriyet Meydanı'nda toplantı
    20.30 – Film gösterimi
    Film               : "Koy" – The Cove (Türkçe dublaj)
    Yönetmen     : Ric O'Barry.
    Yer                : Mavi Bar
     
    Düzenleme Kurulu: Kaş Sualtı Derneği (KASAD) ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow