hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Hepimiz suça çok yakınız"

    Hepimiz suça çok yakınız
    expand

    Röportaj yaptığım herkese sorarım. "Var olduğunu bildiğiniz ama henüz kanıtlayamadığınız gerçek nedir?" Kimileri uzaylıların varlığından bahseder. Kimileri yıllar önce kaybettiği babaannesinin kendisini duyabildiğinden. Bu kez sorunun muhatabı, hayatı kanıtları bir araya getirip gerçeği var etmek üzerine kurulu olan bir bilim insanı... Onun henüz kanıtlayamadığı gerçek ne olabilir?

    Prof. Dr. Sevil Atasoy'la bu sorunun cevabından, CNN TÜRK'teki yeni programı "Suç ve Delil"e ,kusursuz cinayetin sırlarından, içimizdeki suçlu potansiyeline kadar adli bilimlerin tüm sırlarını konuştuk....

    - Suç ve deliliğin peşine artık bir haber kanalında düşeceksiniz. Nasıl bir içerik olacak?
    - Suça, suçluya, mağdura, olay yerine değineceğimiz, bir çok yeniliği masaya yatıracağımız bir program. Aslında olay, karanlık bir olay. Mağdurun sıkıntısını telafi etmemiz mümkün değil. Ama biz, "edutainment" yani hem eğiten hem de eğlendiren bir format hazırladık. Güler yüzlü bir program. İçinde her türlü melanetten bahsedeceğiz; sahtecilikten, tecavüze, çocuk kaçırmaya, esrar bitkisinin DNA'sına kadar. Her programda gerçek bir olayı ele alarak toplumun cevap almak istediği konuları gündeme getireceğiz ve çözümler üreteceğiz.O suç acaba önlenebilir miydi? Mağduriyetin oluşmaması için verilen tavsiyeler olacak.

    - Ülkedeki cinayetlerle ilgili canınızı en çok sıkan, karanlıkta kalanlar mı, yoksa kadın cinayetleri gibi gayet aydınlık olduğu halde önlenemeyenler mi?
    - Hepsi aslında. Kimi mucizelere tanık olduğumuz olaylar var. Hiç akılda olmayan,kimsenin öngöremediği delillerle aydınlatılan olaylar da var. Bunu topluma anlatmak lazım çünkü hakikaten delilden sanığa gittiği bir dönem yaşıyor Türkiye. Bu örnekleri vererek, caydırıcı olmaya çalışıyorum. Failler bu tekniklerle suç işler gibi bir kaygım yok.

    - Bu tarz programlar suça teşvik eder eleştirilerini de saçma buluyorsunuz o zaman...
    - Böyle program ve dizilerin yapıldığı hiçbir ülkede, orada gördüğü tekniklerle cinayet işlemiş birine rastlanmamıştır. O sizi beklemiyor, biri bana anlatsın da ben de öğreneyim diye. Ben engellediğine inanıyorum. CNN Türk'teki program bunu daha da fazla sağlayacak.



    - Size ısrarla, "Kusursuz cinayet var mıdır?" diye soranların niyeti bozmuş olabileceğine inanıyor musunuz?
    - Şaka yollu bir hadise tabi ama hakikaten çok merak ediliyor. Genetik, kimya gibi bölümlere ders anlatmaya gidince bir kaç başlık öneriyorum. "Kusursuz cinayet yoktur" başlığı favori oluyor. Önce dinleyiciler kusursuz bir cinayet için ipuçları verdiğimi zannediyorlar ama sonra anlıyorlar ki bu imkansız. Ortada bir cinayet varsa, zaten onda bir kusur da vardır.

    - "Meslek hayatımın en tuhaf hadisesi" dediğiniz durum, cinayetin detaylarıyla mı ilgili, olay yeri incelemeyle mi?
    - Hepsi. Suç üçgeninin her ayağında beklenmedik olaylar olur. Fail için beklenmedik bir isim, hiç mağdur olacağı akla gelmeyen bir mağdur ve olay yeri olabilir. Hayat ne yazık ki kötü rastlantılarla dolu. Bu program, toplumdaki hak arama bilincini geliştirecek. Delillerin ne olduğunu bilirlerse, korunması ve incelenmesi için bir şeyler yaparlar. Mağdur olmamak için alınacak önlemleri bilirler. Eğer mağdursa, bunun sadece onun başına gelmediğini anlar, süratle karakola, hastaneye gitmesi gerektiğini bilir. Bir olaydan 20-30 yıl sonra yapılan şikayetler var ve bunun dahi delillendirilmesi ve cezalandırılması mümkün.

    - Favori klasik: Sizi dahi şaşırtan mesleki deneyim nedir?
    - Çok uzun süre cinayet işlediği halde karısının, çocuklarının hatta torunlarının bundan haberdar olmadığı ve iyi bir dede, baba, öğretmen olarak yıllarca yaşamış olanlar var. Bu çok şaşırtıcı bana göre. Adam öldürmek evrensel bir hadise. Çünkü insan beyni her yerde.

    - "Medeniyetle vahşet birbirine demirin pasa yakın olduğu kadar yakın" diyor Schopenhauer. Biz suça ne kadar yakınız? Hepimiz suçlu olabilir miyiz?
    - Çok yakınız. Aslında suç ve kabahat dediğimiz hadise her ülkenin kendi yasalarıyla tarif edilmiştir. Yasada bir ceza varsa o bir suçtur. Cinayet dışında hiçbir topluluğun ortaklaşa bir suç tanımı yok. İnsanın nerede bulunup nasıl bir suç işleyeceğini bilemezsiniz.

    - Var olduğunu bildiğim ama henüz kanıtlayamadığım gerçek şudur ki...
    - Tanrının var olduğunu biliyorum ama henüz bir fen bilimci için çok büyük ikilemdir bu. Herşeyi deneyip, gözlemleyip, kanıtlarsınız. Ama öyle bir noktaya gelirsiniz ki muhakemeniz durur, "Bu kadar da olmaz ki" dersiniz. İşte o nokta Tanrı'ya yaklaştığınız noktadır.

    - Mesleki deformasyonun "iyi ki" dediğiniz tarafları var mı?
    - Güvensizliği getirir bu meslek. Gördüğünüz hiçbir şeye inanmamayı, alternatif düşünmeyi gerektirir. Şablonlarınız yoktur. İnsanı önyargılardan kurtaran bir tarafı var.

    - Suç ve delilin peşine başka nasıl düşer Sevil Atasoy?
    Kanıt diye bir şirketim var, iddia makamı ve avukatlara bilirkişilik yaptığım. Masumum diyenlerin cezaevinden yaptığı başvuruları değerlendiren "Masumiyet Projesi"ni yürütüyorum. Ayrıca "khaber" diye bir web sitem var. Türkiye'nin tek kriminal haber portalı. (www.khaber.com.tr)

    Suç ve Delil programı detayları için tıklayın!

    Suç ve Delil tanıtım videosu için tıklayın!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow