hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pazarlarla ilgili çok önemli karar

    Pazarlarla ilgili çok önemli karar
    expand

    Artık neredeyse her köşe başında büyük marketler,organik pazarlar var ama bazıları için semt pazarları vazgeçilmez. Hem tezgahlar hem de pazarcılar kılık kıyafetten yaka kartalarına kadar o pazarlar artık daha düzenli olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, pazarlarda tuvalet ve kameranın zorunlu olacağını söyledi. Kapıkule sınır kapısında oluşan kilometrelerce uzunluğundaki kuyruğun Pazar günü yoğunluğundan kaynaklandığını belirtti. Gurbetçiye, “Türkiye’ye gelirken, Pazar gününe dikkat edin” dedi. Akaryakıt kaçakçılığına karşı yeni önlemler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

    Bakan Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Yeni Türk Ticaret Kanunu, Hal Kanunu başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren Hal Yasası ile Pazar yerlerinin de yeniden düzenlendiğini anımsatan Yazıcı, Hal Yasası ile ilgili 4 yeni yönetmelik hazırladıklarını belirtti. Bunlardan birinin Pazar yönetmeliği olduğunu kaydeden Yazıcı, pazarcıların kıyafetinden Pazar yerinde bulunması gerekenlere kadar birçok hüküm içerdiğini söyledi.

    Pazarcı kıyafetine belediyelerin karar vereceğini ifade eden Yazıcı, her pazarcının yakasında isminin yer alacağını duyurdu. Pazar yerlerinde tuvalet, kamera sistemi ve dijital tartının da  zorunlu olacağını belirtti.

    Pazar günü gelmeyin!           

    Kapıkule sınırında meydana gelen uzun kuyrukların anımsatılması üzerine Yazıcı, bunun hafta sonları ortaya çıkan bir sıkıntı olduğunu belirterek, “Sadece Pazar günü ortaya çıkan bir yoğunluğu bitirmek için bir şey yapmak mümkün değil. Yurtdışından gelen vatandaşlarımız bunu dikkate alıp yolculuklarını ona göre ayarlayabilirler. Biz de işlem hızını biraz daha artırabiliriz” dedi.

    Kaçağa yeni önlem

     “Bir istasyonda denetim yapılmış, adamın 6 pompasından 2’sinde kaçak akaryakıt satıldığı tespit edilmiş. 2 pompa mühürleniyor, 4 pompadan adam satış yapmaya devam ediyor. Böyle bir şey olabilir mi” diye soran Yazıcı, bunun önüne geçmek için yeni düzenleme yapacaklarını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlığına bağlı antrepolarda böyle bir durumda antreponun tamamen kapatıldığını vurgulayan Yazıcı, aynı uygulamanın akaryakıt dağıtım istasyonlarına da uygulanması gerektiğini söyledi. Bunun için yasal düzenleme gerektiğini belirtti.

    Akaryakıt harici ürünlerin ithalinin Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ait olduğunu kaydeden Yazıcı, “EPDK, kapasite raporuna göre ithalat izni veriyordu. Ancak bu işlem gereksiz görüldü ve kaldırıldı. Kalkınca, solvent, 10 numara yağ gibi akaryakıt dışı ürünlerin ithalatında patlama oldu.  Biz de 10 gün önce yönetmeliği değiştirdik. Sadece o ürünü sanayisinde kullanabilecek kişilere antrepodan çekebilme yetkisi getirdik” dedi.

    Şirketler, siyasi partilere para mı aktaracak?

    Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 137. Maddesi ile şirketlerden siyasi partilere sınırsız bağış yapılabileceği yorumlarının sorulması üzerine ise Bakan Yazıcı şöyle konuştu:

    “Siyasi partilerin hangi kaynakları kullanacakları, siyasi partilere yapılacak yardımların nasıl yapılacağı Siyasi Partiler Yasası’nda var. Türk Ticaret Kanunu’nda böyle bir düzenleme yok. Bunun olmaması yasal bir boşluk oluşturmaz. Biz sadece şirketin çıkarları açısından yapacağı faaliyetlerin önündeki ana sözleşme engelini kaldırdık.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denetim yetkisi ihtilaflı

    Bakan Yazıcı, Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yeminli mali müşavirlik belgesi olanlar ile şirket denetçilerine ‘bağımsız denetim’ yetkisi verildiğini anımsattı. Bu konuda tüm partilerin anlaştığını belirten Yazıcı, “Ancak bir baktık ki mali müşavirler ile muhasebeciler de itiraz ediyor. Biz de bağımsız denetim yetkisi istiyoruz, diyor. Bunlar arasında lise ve ortaokul mezunları da var. Olur mu böyle şey? Bunun üzerine geçen gün TBMM’de kabul edilen torba yasaya eklenen bir hükümle bağımsız denetim yetkisi veren düzenleme, iptal edildi. Ancak yeni ticaret kanunu 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Torba yasa ise henüz Köşk onayından çıkmadı ve Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Bu durumda 1 Temmuz itibariyle bu yetki yeminli mali müşavirler ile şirket denetçilerine verilmiş oldu mu olmadı mı? İhtilaflı bir konu. Bu kararı hukuk çözecek. Ama ben nasıl olacağını bilmiyorum” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow