hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Köpek sahibi olmak için ruhsat alınsın"

    Köpek sahibi olmak için ruhsat alınsın
    expand

    "Köpek sahibi olmak için aynı silah alındığındaki gibi ruhsat alınmalı." Önerinin sahibi Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal, bu yolla bir hevesle alınan köpeklerin sokağa bırakılamayacağını belirtti.

    Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tasarısı ilişkin, tıpkı silah ve benzeri ruhsatlandırmaların yapıldığı gibi köpek sahipliği için de ruhsatlandırma sistemine geçilmesi, köpeklerin ve sahiplerinin kayıt altına alınsı gerektiğini bildirdi.

    Yrd. Doç. Dr. Özkanal, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI) anlaşmalı üyesi olan KIF'ın Türkiye'de uzun bir süreden beri gündemde olan 5199 sayılı kanunda değişiklik hakkında şu görüşlere sahip olduğunu kaydetti.

    KIF'ın "tehlikeli köpek yoktur, tehlikeli köpek sahibi vardır" düsturunu savunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özkanal, şunları ifade etti:

    "Köpekleri yasaklamaktansa tıpkı silah ve benzeri ruhsatlandırmaların yapıldığı gibi köpek sahipliği için de ruhsatlandırma sistemine geçilmeli, köpekler ve sahipleri kayıt altına alınmalıdır. Köpeklerin mikroçiplenerek kayıt altına alınması ve sahiplerinin böylelikle bilinmesi köpeklerin bir hevesle alınıp, sonra sokağa bırakılması sorununu da önleyecektir. KIF, bu sistemi ülkemizde ilk başlatan kurum olarak süreçte yardımcı olmaya hazırdır. Şu anda uygulanan ve belediyelerin sorumluluğunda köpeklerin kısırlaştırılıp aşılanarak geri bırakılması çözümü en iyi çözüm gibi görünmektedir. Belli bir kilo ve boy üzerindeki köpeklere yasak getirilmesi kendi ulusal ırklarımızın da yasağa girmesi demektir. Kangal, Akbaş ve Aksaray Malaklısı gibi ulusal ırklarımız sözü edilen boyutların oldukça üzerinde ırklardır ve bu tasarının kanunlaşması ilk başta bizleri zor duruma sokacaktır. Yasa yapıcıların hayvanseverlerin görüşlerini dikkate alacağına inanıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow