hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vatikan'daki sıradışı eylem sona erdi

    Vatikandaki sıradışı eylem sona erdi
    expand

    Vatikan'ın ünlü Aziz Pietrus Bazilikası'nın kubbesine çıkarak, teknokrat Mario Monti liderliğindeki hükümetin ekonomi politikalarını protesto eden İtalyan işadamı Marcello Di Finzio, dün başladığı ilginç eylemini yaklaşık 30 saatin ardından sonlandırdı.

    47 yaşındaki Triesteli işadamı, dün akşam saat 17.00 sularında, güvenlik noktalarından sorun yaşamadan geçerek yaklaşık 130 metre yükseklikteki kubbenin zirvesine ulaşmış ve burada kubbenin Aziz Pietrus Meydanı'na bakan ön yüzeyindeki bir pencereye inerek, "Yardım edin! Monti'ye yeter! Avrupa Birliği'ne yeter! Çok ulusluğa yeter! Bunlar bizi öldürüyor. Kalkınma mı? Bu bir sosyal kıyım" yazılı döviz açmıştı.

    Di Finzio'nun eylemi, kubbeden inmeyi kabul etmesiyle son buldu.

    İşadamını, itfaiye ekipleri, kubbenin üstündeki balkona iplerle çekerek kurtardı.

    Vatikan jandarmasınca gözlem altına alınan işadamının, ilerleyen saatlerde İtalyan yetkililere teslim edilebileceği bildirildi. Eylemi sırasında Başbakan Monti ile görüşmek isteyen, hükümeti bir an önce sendikalarla görüşmeye çağıran Finzio, eylemi sırasında teknokrat kabinenin Turizm ve Spor Bakanı Piero Gnudi ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Enzo Moavero ile telefonda görüştü.

    Sıradışı eyleminin arkasındaki bir nedeninin de Monti hükümetinin AB normlarına uygun şekilde plajlarda lisansların zamanını sınırlayacak ve ihale sürecinde birtakım yenilikler öngören yasasını protesto etmek ve plajların imtiyaz sahiplerinin bunu, hükümet yetkilileriyle görüşmesini sağlamak olduğu ifade edildi.

    Turizm Bakanı Gnudi'nin tarafların görüşme isteğine "olur" verdiği basına yansıdı.

    Geceyi kubbenin üzerinde geçiren Finzio'nun, dün sabah Papa 16. Benediktus'un Aziz Pietrus Meydanı'nda yaptığı genel kabul oturumu sırasında protestosunu sürdürmesi ilginç görüntülere sahne olmuştu.

    Geçen temmuz ayında bir kere daha Aziz Pietrus Bazilikası'nın kubbesine çıktığını belirten Finzio, bunun nedeninin intihar olmadığını, gelecekten de umudunun bulunmadığını söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow