hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rumeli'ye Elveda & 100. Yılında Balkan Bozgunu

    Rumeliye Elveda & 100. Yılında Balkan Bozgunu
    expand

    Üzerinden tam 100 yıl geçen Balkan Savaşı, Taha Akyol’un hazırlayıp sunduğu 8 bölümlük bir belgeselle, 9 Kasım Cuma günü saat 20.00'de CNN TÜRK ekranına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel yönetmenliğini ve editörlüğünü Reyhan Yıldız’ın yaptığı 8 bölümlük “Rumeli’ye Elveda & 100. Yılında Balkan Bozgunu” belgeseli, 9 Kasım Cuma günü 20.00'de ilk bölümüyle CNN TÜRK'te olacak.

    Proje kapsamında Yunanistan’da Selanik yakınlarındaki Balkan Savaşları Müzesi’nde, Harbiye Askeri Müzesi’nin Balkan Savaşları bölümünde, Edirne’de Balkan Savaşları Müzesi’nde, Tunca Köprüsü’nde, Sarayiçi mevkiinde, Buçuktepe’de Şükrü Paşa’nın mezarı ve heykeli çevresinde çekimler yapıldı.

    Belgeselde, Türk askeri tarihinin en büyük bozgunlarına sahne olan, tarihçilerin “1. Dünya Savaşı’nın provası” olarak değerlendirdiği Balkan Savaşı tüm yönleriyle inceleniyor. Şükrü Hanioğlu, Richard Hall, Vasilis Nikoltsos, Prof. Dr. Zafer Toprak gibi tarihçilerin analizlerinin yanısıra; Ömer Seyfettin'den Aram Andonyan'a, Stephane Lausanne'dan Fevzi Çakmak'a, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’dan Gustav Von Hochwachter’a, Kazım Karabekir’den Gustave Cirilli’ye döneme tanıklık edenlerin anılarına da yer veriliyor.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Rumeli’ye Elveda & 100. Yılında Balkan Bozgunu” belgeseli sadece Balkan Savaşı’nı değil, savaşı hazırlayan nedenleri ve koşulları, arka planda yaşananları da mercek altına alıyor.

    Osmanlı-Rus Harbi’yle başlayan Kafkasya ve Rumeli’den Anadolu’ya Müslüman göçü, Bulgar-Yunan ve Sırp milliyetçiliklerinin doğuşu, Balkan komitalarının ortaya çıkışı ve kamuoyunu savaşa hazırlama taktikleri, İttihat ve Terakki Hükümetinin baskısıyla çıkarılan askeri tenkisat ve emeklilik kanunlarının zaten siyasete batmış olan Osmanlı ordusunda yarattığı kaos, Arnavut isyanının perde arkası, Balkan ülkelerinin Osmanlı’ya karşı ittifak yapmaları, 2. Meşrutiyet’in estirdiği bahar havasının kısa sürmesinin nedenleri, Osmanlı basınının savaş çıkmadan önceki hamasi tavrı gibi pek çok olay ve olgu üzerinde de duruluyor.

    Osmanlı Balkan Savaşı’nda Avrupa-i Osmani denilen Rumeli topraklarını 15 gün içinde neden kaybetti?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanya – İşkodra ve Edirne direnişlerine rağmen nasıl oldu da her cephede mağlubiyet, her cephede utanç yaşandı?

    Savaştan başlamadan önce İstanbul’da yapılan “Harp İsteriz!” mitinglerini kimler organize ediyordu?

     

    Selanik, Manastır, Üsküp başta olmak üzere Osmanlı şehirleri neden tek kurşun atılmadan teslim edildi?

    Osmanlı askerlerinin Kırklareli ve Lüleburgaz’da savaşa dahi girmeden bozguna uğramasının ve Çatalca’ya kaçmasının nedenleri nelerdi?

    Balkan Savaşı’nda bozgundan bozguna koşan Osmanlı ordusu Çatalca’da tutunmayı ve zafer kazanmayı nasıl başardı?

    Çatalca’ya Suriye’den getirilen askerlerin taşıdığı kolera önce Osmanlı ve ardından Bulgar ordusunu nasıl kırdı? Kolera salgını sırasında başkent İstanbul’da neler oldu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şükrü Paşa'nın Edirne'deki destansı direnişi neden ve nasıl kırıldı?

    Enver Paşa’nın başbakanlığı (Babıali) basarak yaptığı darbenin perde arkasında neler yaşandı?

    “Rumeli’ye Elveda & 100. Yılında Balkan Bozgunu” belgeseli yakın tarihimize dair bu ve benzeri pek çok sorunun yanıtını CNN TÜRK’te arıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow