hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaz Dağları bitlendi

    Kaz Dağları bitlendi
    expand

    Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarındaki kızılçam ormanını bit sardı. Kabuk biti olarak nitelendirilen koşnil (Cochineal) adlı böcekler yüzünden onlarca ağaç kururken, yüzlerce ağaç da sarardı.

    Altın madencilerinin tehdidi altında bulunan Kaz Dağları'nı bu kez de kabuk biti tehdit etmeye başladı. Kabuk biti nedeniyle Bayramiç İlçesi'ne bağlı Evciler Köyü'nün Sasanlar bölgesinden başlayıp Küçükdere mevkiine kadar uzan yaklaşık 3 kilometrelik şeritteki kızılçam ormanı kurumaya başladı. Bölgede yer yer bazı ağaçların kuruduğu görüldü.

    Yüzlerce ağacın ise yemyeşil görüntüsünü kaybederek sararmaya başlaması endişe yarattı.

    Evciler Köyü'nde oturan Yücel Akar, ağaçların kurumaya ve sararmaya bir yıl önce başladığını, önceleri seyrek görünün hastalığın daha sonra yaygınlaştığını belirtti. Bazı köylüler ise kızılçam ormanının meyve ağaçlarına atılan zirai ilaçlardan etkilenmiş olabileceğini ifade etti.

    Köylüler, kabuk bitinin nisan ve haziran aylarına kadar daha yoğun görüldüğünü, mücadelenin de bu dönemde yapılması gerektiğini belirterek, şu an yapılabilecek bir şey olmadığını ve böcekle mücadeleye geç kalındığını iddia etti.

    Bayramiç Orman İşletme Müdürü Mehmet Kozdere ise Kaz Dağları eteklerinde yaşanan olaya ağaçları sarartan kabuk bitinin neden olduğunu ve kızılçam ormanlarını böceklerden kurtarmak için hemen mücadeleye başlayacaklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow