hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    50 yıllık bir dostluğun öyküsü

    50 yıllık bir dostluğun öyküsü
    expand

    Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro, yarım asırlık yelkenlisi Kısmet'i Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. CNN TÜRK muhabiri Duygu Demirdağ ve kameraman Selim Türk, Kısmet için yapılan veda töreninde, Sadun Boro'yla konuştu, doğa ve denizle içiçe geçen 50 yıllık bir dostluğun öyküsünü dinledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ta ki öle, öyle bite bir aşk bizimki" diyor... Her hakiki sevdanın tarif edileceği gibi, denize olan tutkusunu da böyle anlatıyor. Ancak ölünce kurtulabileceği bir aşk... Dünyayı dolaşan ilk Türk denizci Sadun Boro, bu yarım asırlık tutkunun tanığı yelkenlisiyle, Kısmet'iyle vedalaşıyor... 84 yaşındaki kaptan bu veda için, "Hayatta aldığım en zor karar" diyor:

    "Onunla 50 sene beraber yaşadık. Kızımız onun içinde doğdu, büyüdü. Beraber dünyayı gördük: Atlantik'i aştık, Pasifik'in enginliklerini dolaştık, mehtabı seyrettik, yamyamları gördük, korsanların saldırısına uğradık, tayfunlar, fırtınalar atlattık. Ve ardımızda 30 bin millik köpükten bir iz bırakarak 3 yıllık bir dünya seyahati yaptık."

    Bu yüzden, Kısmet'e helalleşmek zor değil ,imkansız! Son veda yolculuğunun manevi yükünü taşıyamayacağını düşünüp Bodrum'dan İstanbul'a tırla göndermiş yelkenlisini. Ona bakınca hala gözleri parlıyor. Çünkü o, baktığı yerde bir ömür görüyor. Peki, bundan sonra  Kısmet'e bakacak olanlar ne görsün istiyor? "Çokları ondan ilham aldı. O gün çocuk olanlar, yıllar sonra dünyayı dolaştı." diyor. Ve işe giden...Ve eve dönen... Ve arada bankaya uğrayan karıncalardan müstesna olsunlar, insan gibi bir hayat yaşasınlar" diye öğütlüyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denizcilik hayatına, çocukken  biriktirdiği harçlıklarla sandal kiralayarak başlayan Boro,bundan böyle de yine denizlerde olacak:

    "Bir uyduruk tekne aldım. Katamaran dediklerinden. Yine denizlerde olacağım. Aksi mümkün değil."

    Bu sefer ki yol arkadaşının adıysa : Sonbahar... "Bakarsınız, yaza doğru ilk bahar olur" diye bitiriyor sohbeti. Böyle bir sevdanın peşindeki her mevsim ilk bahar olur diye...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow