hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'ndan Afrin uyarısı: 'Hava desteği alınmazsa büyük maliyetlere yol açar'

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "El Bab'da uluslararası mutabakat vardı, Afrin'de öyle değil. Önce diplomasiyi sonuna kadar zorlayacaksınız. Bu bağlamda gerek Hulusi Akar'ın gerek Hakan Fidan'ın çabaları kayda değerdir. Diplomasi sonuna kadar zorlanmalı. Hava desteği alınmadan girilecek bir Afrin büyük maliyetlere yol açar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Kılıçdaroğlu buradaki konuşmasında OHAL'in uzatılmasını eleştirdi, "OHAL'i kaldırın, getirin kanun çıkaralım, FETÖ ile hep birlikte mücadele edelim. Amaç milletin çıkarıysa yapalım ama milletin değil de sarayın çıkarıysa buna devam edeceklerdir" dedi.

    Afrin'e harekat planı hazır: Yönetecek komutan da belli oldu

    Kılıçdaroğlu süresi uzatılan OHALile ilgili iktidara şu eleştirileri yöneltti:

    "Amaç FETÖ ile mücadeleydi ama FETÖ ile mücadelenin çok ötesine geçildi. Bugün, anayasa tümüyle askıya alınmış durumda. Yürürlükte ama hiç kimsenin, yasama ve yürütme organının uymadığı bir anayasa. Yargı üzerindeki baskılar artık aleni yapılıyor gizli kapaklı değil. İktidarın hoşuna gitmeyen bir karar mı aldı mahkeme? Gece yarısı bir operasyon ile  hakimler değiştiriliyor. Enis Berberoğlu, suçsuz yere hiçbir günahı olmadan boşu boşuna aylardır yatıyor hapiste. Top çevirir gibi dosyalar, hakimler gidip geliyor. Hiç kimse beraat etmiştir kararını veremiyor. Korkuyor. Suçsuz bir insan milletin seçtiği bir milletvekili boşu boşuna aylardır hapiste yatıyor. Yakından takip ediyoruz etmeye devam edeceğiz. Hakkını sonuna kadar savunacağayız. Nereye giderse oraya kadar savunacağayız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Öyle bir noktaya geldik ki en alttaki mahkeme AYM kararını tanımam diyor'

    Kılıçdaroğlu, "Öyle bir noktaya geldik ki, AYM kararını en alttaki mahkeme ben uygulamam, tanımam diyor. Bu noktaya geldik. Bu bizim cumhuriyet tarihimizde bir ilktir. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararını tanımamak gereğini yapmamak bizim tarihimizde bir ilktir. Çünkü o mahkemeler hukukun üstünlüğüne inanmıyorlar. O mahkemeler kararı saraydan aldılar. Nasıl karar verileceğine yönelik iradeyi saraydan aldılar. Hukuk çöp sepetinde. Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın kararları ne olacak bekliyoruz. AYM kararları Resmi Gazete'de de yayımlandı. Bir gerekçe yayınlanmadı. Bir gerekçe oydu. Şimdi o gerekçe de ellerinden alındı. Nasıl karar verileceğini hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

    ABD'den Afrin açıklaması: Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz

    'OHAL'e devam Türkiye açısından ciddi maliyetler doğruyor'

    OHAL'in 3 ay daha uzatılmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Niçin uzatılıyor? FETÖ ile mücadele ise OHAL yetkisi olmadan aradan aylar geçtikten sonra FETÖ ile hala mücadele edemediyseniz sizin hükümetiniz, gücünüz tartışılır. Amaç FETÖ ile değil, muhalefet ile mücadele. Açık çağrımızı yine yapalım. OHAL'i kaldırın. FETÖ ile mücadele için kanun mu gerekiyor? Oy birliği ile çıkaralım. Geç olmaz kesintisiz çalışırız. Amaç milletin değil de sarayın çıkarıysa, OHAL'e devam edecekler. OHAL'e devam Türkiye açısından ciddi maliyetler doğruyor. Önünüzde hiçbir engel yokken neden bir insan 21. Yüzyılın Türkiye'sinde TBMM'nin önüne gider ve kendisini yakar. Bir başkası İzmir'de soyunur ben açım der. Zam üstüne zam yağıyor. Millet perişan vaziyette. Kimse sesini çıkaramıyor. Binlerce kişi mağdurken aş, iş ve ekmek peşindeyken nasıl oluyor da ses çıkmıyor bu toplumdan? Sesi çıkan sadece biziz. İktidarın devletin bütün gücünü arkasına alarak hedefe koyduğu parti de biziz. CHP sussun. Ne demek işçi kendisini yaktı, taşeron işçi? 'Bunları dile getirmeyin.' Biz bunları dillendireceğiz. Milletin ortak sesiyiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Hükümeti eleştirmekten korkanlar sadece CHP'yi eleştiriyor'

    İktidarı sadece kendilerinin eleştirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti: 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bütün gazeteleri, televizyonları ile son 15-20 gündür bütün baskılarla üstümüze geliyorlar 'acaba bunları geri adım attırabilir miyiz' diye? Kiminle gelirsen gel bir milim geri adım atmayacağız. Bizi dar bir çerçeveye hapsetmek istiyorlar. Kendi aramızda büyük tartışmalar varmış gibi bir alana hapsetmeye çalışıyorlar. Bir kitle partisiyiz. Bu partinin içinde işçi de vardır işveren de vardır. Esnaf da, çiftçi de vardır. Biz toplumun her kesiminin sorunlarını namusluca dile getiren bir partiyiz. Korkuyorlar hükümeti eleştirmekten sadece hedef aldıkları alan CHP'yi eleştirmektir. Eleştirebilirler. Ama insaf ölçülerini aşarsa, haksızlık olursa kimse kusura bakamsın orada dur deriz. Yeri gelirse herkesi tahtaya koyarız, hesaplaşırız. Bizim hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Enflasyon çift hane, yüzde 11.9 enflasyon var. Zeytindeki zam yüzde 15 çaya zam yüzde 17,5 tereyağı yüzde 42,6 domates yüzde 71. Asgari ücret bin 404 liradan bin 603 liraya çıktı. Hani Türkiye büyümüştü."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Hiçbir devlet kendi sınırlarında kendisine düşman bir terör örgütü istemez'

    Dış politikaya ve Afrin operasyonuna da değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

    "Hiçbir devlet kendi sınırlarında kendisine düşman olacak bir terör örgütü istemez. Dolayısıyla her devletin terör ve terör örgütleriyle mücadelesi evrensel bir haktır. Terör suçsa suçluyla mücadele etmek hepimizin ortak görevidir. Türkiye'nin izlediği politikaların yanlışlığını bir tarafa bırakalım, onu sonra konuşuruz. Bunun yanlışlığını, yanlışta ısrarı da Türkiye'ye getirdiği faturayı da çok iyi biliyoruz. 'Suriyelilere harcadık'  denilen 30 milyarı aslında harcamadılar, kendileri yediler bunu da biliyoruz.  Kendi sınırlarımızda terör örgütüne ve uzantılarına destek verilmesini asla ve asla kabul etmeyiz. Kendi güvenliğimizi sağlamak 80 milyonun ortak görevidir. Buna izin verilemez. Ama Türkiye'nin başına bu belaları da açan bu hükümettir. Suriye'nin iç işlerine karışmasaydık, silah göndermeseydik, terör örgütlerine destek vermeseydik bunlar başımıza gelmezdi."

    Afrin operasyonu için hava desteği uyarısı

    El Bab'da uluslararası mutabakat vardı, Afrin'de öyle değil. El Bab'a gittik 72 şehidimiz var. Önce diplomasiyi sonuna kadar zorlayacaksınız. Afrin'e girmek için bağırıp çağırıyorlar önce siz diplomasiyi sonuna kadar zorlayacaksınız. Bu bağlamda gerek Hulusi Akar'ın gerek Hakan Fidan'ın çabaları kayda değerdir. Yeri zamanı gelince eleştiririz ama çabaları kayda değerdir. Diplomasi sonuna kadar zorlanmalı. Hava desteği alınmadan girilecek bir Afrin büyük maliyetlere yol açar. Eğer hava desteği almadan oraya asker sokacaksanız, sayın Erdoğan'a açık çağrımdır, oraya seni kefenle karşılayan arkadaşlarını gönder. Bu milletin fakir fukara çocuğunu oraya gönderme. Diplomasi sonuna kadar zorlanır ve uzlaşı sağlanırsa ve hava desteği de alınırsa sorun büyük ölçüde aşılabilir. Aksi halde sorun giderek büyür, Türkiye'ye maliyeti çok büyük olur."

    CHP kurultayı için genel başkan adaylarının ortaya çıkmasıyla ilgili eleştiriler olduğunu hatırlatan ve bunlara yanıt veren Kılıçdaroğlu, "CHP Genel Başkan adaylarına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Genel başkan adayları çıktı diye bir kısım medya 'CHP'de huzursuzluk' deniyor. Ne gürültüsü patırtısı, huzursuzluğu. Düşünün demokrasiden ne kadar uzaklaştığımızı. Aday elbette çıkabilir. Çıkmıyorsa bu seçimi niye yapıyoruz? CHP atanmışların görev yaptığı bir parti değildir seçilmişlerin görev yaptığı bir partidir. Sen atama ile getirirsin biz seçimle getiririz. Biz seçilmişlerin partisiyiz. Elbette genel başkan adayları olacaktır. Elbette genel başkan yeni genel başkan adaylarını yetiştirecektir. Atama ile mi olacak her şey? Her parti bize imrenmeli. Ama sizde seçim sadece göstermelik. Bizi fazla genel başkan adayı çıktı diye eleştirenler önce dönüp kendilerine baksınlar, acaba biz hala 'Yetmez ama Evet'çilerden miyiz' diye dönüp kendilerine baksınlar" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow