hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Corleone’de yas

    18.11.2017 Cumartesi | 15:20Son Güncelleme:

    Sicilya Mafyasının “Babaların Babası” olarak tanımlanan salvatore (toto) riina 87 yaşında tutuklu bulunduğu Parma süper güvenli cezaevinin revirinde tedavi görürken yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      “Cosa Nostra” nın gelmiş geçmiş en gaddar, en acımasız, en tehlikeli ancak en zeki Babası yakalandığı1993 yılından bu yana İtalyan ceza yasasının 41 Bis maddesi yani katıksız hücre cezası ile tam 26 müebbetten yatıyordu.

      Devlete karşı savaş açmış, kendisi hakkında gıyabında tutuklama kararı aldıran iki efsane başsavcı Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’ya bombalı suikast düzenleterek ortadan kaldırtırken ne denli güçlü olduğunu kanıtlamıştı.

      Hücresinden tüm önlemlere karşın dışarı ile irtibatta olmuş, emirler vererek ve  örgütünü yöneterek devlete karşı ölüm fermanlarını yazmayı sürdürmüştü.

    Corleone’de yas

      İtalyan medyasına göre 150, devlete göre ise en az 200 kişinin öldürülmesine imza atmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

       Yakalanmadan önce bir numaralı halk ve devlet düşmanı ilan edilmiş, genel ve yerel seçimlerde kendi adamlarının parlamentoya seçilmesini türlü entrikalarla sağlamış böylece  ülke yönetiminin içerisine alenen girmişti.

       Kendisi devletten daha güçlü gören Toto Riina, Mafya ile mücadele eden savcıları hücresinden ölümle tehtid ederken defalarca önerilen pişmanlık duyarak itirafta bulunmayı elinin tersiyle itmiş ve ölümüne dek gelmiş geçmiş en güçlü Baba olduğunu “Cosa Nostra” kadar Roma’ya da kabul ettirmişti.

       İnanılmaz kinci olduğu bilinen Riina, cezaevindeyken iktidar kavgası yapan örgüt elemanları veya davadan dönmeyi çalışanları bir bir saptayarak ortadan kaldırtmayı kendisine bir hak olarak görmüştü.

       1.58 metre boyu ile “U Curto” (kısa) lakabı ile tanınan Riina büyük güvenlik önlemleri ile çıkarıldığı mahkemelerde hakimleri savcıları ve jüri üyelerini ölümle tehtid ederek ailelerine gözdağı verme yolunu seçmiş ve kısmen başarılı olarak örğütü adına küçük zaferler kazanmıştı.

        Ölüm haberi üzerine Sicilya Mafyasının başkenti Corleone’de yas ilan edilirken  “Babaların Babası” Toto Riina boşluğunu kimin dolduracağı sorusu hemen gündeme geldi.

        Toto Riina’nın eşi Ninetta Bagarella ufak tefek suçlardan arada bir cezaevini ziyaret eden oğulları Salvuccio’nun yerine geçmesini asla izin vermeyeceğini duyurmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

        Corleone dışında Sicilya’nın diğer kentlerinin yerel Mafya liderleri olarak bilinen Gregorio Di Giovanni, Giulio Caporimmo, Sandro Capizzi, Filippo Adelfio, Alessandro D’Ambrogio, Cesare Carmelo Lupo ve Tommaso Lo Presti “Babaların Babası” olma yeteneği bulunmadığı Palamento Mafya ile Mücadele Komisyonunca tarafından biliniyor. Roma’ya göre Toto Riina’nın yerine en uygun babanın genç Trapanı kenti sorumlusu Matteo Massimo Denaro olabileceği sanılıyor.

       Bu arada Katolik Kilisesi İtalyan hükümetine başvurarak Toto Riina gibi bir caniye dini kilise cenaze töreni yapılamayacağını iletti. Roma’da sivil cenaze töreninin güvenlik açısından çok riskli olacağını öne sürerek ikinci bir emre kadar Toto Riina’nın naaşının ailesine verilmesini erteledi.

    Corleone’de yas

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

       Riina’nın ezeli rakibi bir başka “Cosa Nostra” babası Bernardo Provenzano’da devlet güvenliğinde sessiz sedasız toprağa verilmişti.