hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bu tweet'i sil yoksa kovulursun!"

    Bu tweeti sil yoksa kovulursun
    expand

    Sosyal paylaşım sitesi Twitter, işlerine ve patronlarına duydukları öfkeyi sosyal medyada açıkça dile getirenlere, bunun riskleri hakkında uyarıda bulunmak üzere yeni bir aracı devreye soktu.

    Twitter'ın şaka yollu olarak "FireME" (kov beni) adını verdiği uyarı  aracı, işleri ve patronları hakkında kötü yorumda bulunanlara, bunu, herkesin  görebileceği bir ortam olan sosyal medyada yapmanın riskleri konusunda bilgi  veriyor.

    Hanover Üniversitesi'nden Ricardo Kawase ve arkadaşları tarafından  geliştirilen "FireMe" uyarı aracı, işleri ve patronları hakkında Twitter'da kötü  yorumda bulunanları ele veren sözleri tarayan bir algoritma ile çalışıyor. Bu  şekilde yorumlarda bulunan kullanıcılar daha sonra, "FireMe" aracından otomatik  olarak gönderilen, "Patronunun senin, 'İşimden çok nefret ediyorum' dediğini  öğrendiğini düşün. Sen bu sözleri Twitter'da söyledin ve tüm dünya bunu  görebilir" şeklindeki bir tweet ile uyarılıyor.

    FireMe uyarıları, kullanıcılara, işten kovulma şanslarını yüzdelerle  gösteren, "FireMeter"ın (Kovma metre) skorlarını içeren bir bağlantı ekiyle  geliyor. Sadece şaka amaçlı olarak oluşturulan "FireMeter" skoru, kullanıcıların  attıkları 100 tweette ne sıklıkla işlerinden olumsuz ifadelerle söz ettiğine ve  hakaret içeren sözler kullandığına dayanarak hesaplanıyor. Uyarıyla gönderilen başka bir bağlantıda da kullanıcılara, "Bu uygunsuz  tweeti sil", "Twitter hesabımdaki gizlilik ayarlarını denetle" ve "Aldırmıyorum"  seçeneklerinden birini seçme imkanı sunuluyor.

    "FireMe" ekibi, uyarı aracının kullanıldığı 3 hafta içinde 4304 "FireMe"  uyarısı alan kullanıcıdan 249'unun, uyarıyı aldıktan 2 saat sonra kötü yorum  içeren tweetlerini sildiğini bildirdi. Ekip, yolladıkları FireMe uyarılarının ardından birkaç kişiden "Teşekkürler dostum" ve "İşimden nefret ettiğimi zaten biliyorlar. İşimden ayrılma sürecindeyim. Uyarı için yine de teşekkürler" şeklinde mesajlar aldıklarını belirtti.

    Yapılan analizler, işleri hakkında olumsuz yorumlar yapanların, devamlı kullanıcılardan daha fazla sayıda tweet attığını ve bu tweetlerin işleri hakkında iyi yorumlarda bulunanlardan daha az takip edildiğini gösteriyor.Çalışmaya ilişkin verilerin, gelecek ay Paris'te yapılacak "Web Science" konferansına sunulacağı bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow