hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'den Facebook'a 96 talep gitti

    Türkiyeden Facebooka 96 talep gitti
    expand

    Sosyal paylaşım sitesi Facebook, 74 ülkenin, 38 bin kullanıcının bilgilerini talep ettiğini açıkladı.

    Sosyal paylaşım sitesi Facebook, ülkeler tarafından kendisine iletilen bilgi taleplerinin karşılanmasıyla ilgili verilerin yer aldığı "Küresel Hükümet Talepleri Raporu"nun ilkini yayınladı.

    Konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2013 yılının ilk altı ayına ait verileri kapsayan raporda, bilgi talep eden ülkeler, taleplerin sayısı, taleplerde yer alan kullanıcı hesaplarının sayısı ve yasal yükümlülüklerden dolayı en azından bazı verileri açıklanması gerekenlerin yüzdesi gibi bilgilerin yer aldığı belirtildi.

    Facebook'un tüm veri talepleriyle ilgili çok sıkı süreçlerinin bulunduğunu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu sürecin hizmetlerimizi kullanan insanların verilerini koruduğuna inanıyoruz ve devletlerin herhangi bir kullanıcımız hakkında herhangi bir bilgi
    alabilmesi için her taleple ilgili çok yüksek bir yasal çıtayı aşmasını şart koşuyoruz. Her talebi koşullarımız ve yasalar doğrultusunda yasal yeterliliğe sahip olup olmadıkları yönünde dikkatle inceliyoruz ve her talep için detaylı yasal ve fiili bir temel sunulmasını şart koşuyoruz. Bu taleplerin çoğuna karşı mücadele ediyor, yasal eksiklikler bulduğumuzda talebi geri çeviriyor ve çok geniş veya belirsiz taleplerin kapsamını daraltıyoruz. Belli bir talebi yerine getirmemiz gerektiğinde, çoğu kez kullanıcının adı gibi sadece temel kullanıcı bilgilerini paylaşıyoruz."

    "Sonuncu rapor olmayacak"

    Açıklamada, raporun, resmi soruşturmalarda devletlerin kullanıcı bilgisi talepleri için uygun standartlar hakkında süren tartışmada kullanıcılara faydalı olacağının umulduğu bildirilerek, "Bu derlemeyi önemli bir ilk rapor olarak görsek de sonuncu raporumuz olmayacağını bilmenizi isteriz. Gelecek raporlarda, emniyet teşkilatı yetkililerinden aldığımız talepler hakkında daha da fazla bilgi verebileceğimizi umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

    Devletlerin insanların güvenliğini sağlamada önemli sorumlulukları olmasına karşın, bu durumun şeffaf davranarak da gerçekleştirilebileceği vurgulanan açıklamada, "Devlet şeffaflığı ve halk güvenliği, birbirinden tamamen ayrı idealler değil; her biri özgür ve açık toplumlarda bir arada varolabilir ve bu bizi daha güçlü yapar. Tüm devletleri halk güvenliğini sağlamaya yönelik girişimlerinde daha şeffaf olmaya davet ediyoruz ve bunun destekçiliğini agresif bir biçimde yapmaya devam edeceğiz" değerlendirmesi yapıldı.

    "Türkiye'den 96 talep iletildi"

    Rapora göre, ABD, 11-12 bin taleple Facebook'a iletilen talep sayısı bakımından listenin başında yer aldı.

    Türkiye'den ise Facebook'a 96 talep iletildi. Talep edilen kullanıcıların/hesapların sayısının 170 olurken, Türkiye'den gelen taleplerin yüzde 47'sine yanıt verildi.

    Facebook'a İtalya'dan bin 705, Fransa'dan bin 547, İngiltere'den bin 975, Almanya'dan bin 886 ve İspanya'dan 479 talep iletildi.

    Türkiye, Facebook'tan bilgi talep eden Avrupa ülkeleri sıralamasında Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

    Facebook ilk şeffaflık raporunda, sadece bu yılın ilk yarısına kadar, 74 ülkenin makamlarınca, ABD'deki yetkililerden 38 bin Facebook kullanıcısı hakkında bilgi talebinde bulunulduğu bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow