hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OLED ekranlar ne kadar kullanışlı?

    OLED ekranlar ne kadar kullanışlı
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Uzmanlar, OLED panellerin de aynı plazma ekranlarda olduğu gibi bir süre sonra gölgelenme sorunları yaşayabileceğini iddia ediyorlar. Peki bu sorunlar ne kadar sürede ortaya çıkıyor ve bu sorunlardan korunmak için neler yapılmalı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle şunu baştan belirtelim. Birazdan bahsedeceğimiz OLED ekran arızaları tamamen sizin kullanım şeklinizle de alakalı olabilir. Kısacası, ekranınızın ömrünü büyük oranda sizin kullanım tarzınız ve kullanım süreniz belirleyecektir.

    Son dönemde çıkan akıllı telefonlara baktığımızda OLED ekran kullanan cihazların sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle üst segment olarak tabir ettiğimiz yelpazedeki modellerin bir çoğu, OLED, AMOLED ya da Super AMOLED ekran ile karşımıza çıkıyor.

    Farklı üreticiler, kendi panelleri için farklı isimler kullansalar da pek çoğunun üretim mantalitesi aynı diyebiliriz. Samsung AMOLED der, LG S-OLED der, önemli olan bu ekranların temelinde OLED teknolojisini barındırıyor olması.

    oled 3

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OLED ekran kullanımı artıyor

    Günümüz akıllı telefon üreticilerinin genel itibari ile üst segment modellerinde OLED panelleri tercih ettiklerini zaten biliyoruz. Peki üreticiler tercihlerini neden IPS LCD paneller yerine OLED ekranlardan yana kullanıyor? Aslında bu sorunun cevabı son derece basit.

    OLED paneller IPS LCD panellere nazaran daha pahalı olmalarına karşın, çok daha kaliteli bir yapıya sahip. Özellikle ekran parlaklığı anlamında, OLED ekranlar ile IPS LCD ekranlar arasında dağlar kadar fark bulunuyor.

    Bu artının yanı sıra, OLED ekranların enerji tüketimi bakımından da avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Doğal olarak bu da telefonun pil süresini uzatan bir etken. Kısacası, IPS LCD paneller yerine OLED ekranların tercih edilmesinin birden fazla nedeni bulunuyor.

    oled 2

    OLED ekranlar gölgelenme hatalarına gebe

    Uzun süre kullanılan bazı plazma modellerinde zaman zaman gölgelenmeler ile karşılaşabiliriz. Bu gölgelenmeler ister istemez görüntü kalitesini yerle bir eder. Hayalet ekran olarak da nitelendirilen bu gölgelerin tamiri ise ne yazık ki mümkün değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte OLED ekranlar da aynı bu plazma ekranlar gibi zamanla gölgelenme hatalarına maruz kalabilir. Peki bu ne kadar sürede gerçekleşir ve nasıl düzelir.

    Hemen baştan belirtelim. Bir OLED ekran gölgelenme hatası vermeye başladıysa bunun geri dönüşü yoktur. Çünkü gölgelenme hataları, ekranların ömrünü tamamlamak olduğunu bize gösterir. Bu durumun nedeni ise aşırı kullanım ve ekranda belli bir görüntünün uzun süre sabit olarak kalmasıdır.

    oled ekranlar

    Ekranı düşük parlaklıkta kullanın

    Peki OLED ekranlarda ortaya çıkan bu hatadan korunmak için neler yapılabilir? Öncelikli olarak işe ekran parlaklığınızı ayarlamakla başlayabilirsiniz. Zira yüksek parlaklıkta kullanılan ekranların ömrü de aynı hız da tükenmekte.

    İkinci olarak ekranda bazı sabit görüntülerin sürekli olarak kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin sabit görüntülerin yer aldığı oyunları oynamak da telefonunuzun ekran ömrünün hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabilir.

    Kısacası, ekranınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, ekran parlaklığını dengeli bir şekilde kullanmalı, oynayacağınız oyunları ise iyi seçmelisiniz. Yoksa 6099TL verip aldığınız OLED ekranlı bir iPhone modeli, kısa süre de sizi üzebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    oled 4

    Bu tehlike sadece OLED ekranlarda mı var

    Elbette bu tehlike sadece OLED ekranlarda yok. Aynı şekilde IPS LCD ekralı bir telefonunuz varsa, gölgelenme hataları sizlerin de başına gelebilir. Fakat IPS LCD ekranlarda benzer hataların çok daha az olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.

    Bu durumun temel nedeni ise IPS LCD’lerin OLED’lere nazaran fazla ışık vermiyor oluşu. Yani benzer kullanımda OLED ekranlar 2 senede hata vermeye başlarsa IPS LCD’ler 4-5 sene de aynı hatayı verecektir.

    Zaten bir telefonun kullanım ömrünün de maksimum 4-5 yıl olduğunu göz önünde bulundurursak, IPS LCD ekranlı telefonları kullananlar için sorun yok diyebiliriz. Elbette bir de işin ekran değişim boyutu var. Keza OLED ekranlarla IPS LCD’lerin fiyatı bir değil. Eğer başınıza böyle bir hata gelirse ekran değişim bedeli de sizleri üzebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow