hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tunus'ta gerginlik sürüyor

    Tunusta gerginlik sürüyor
    expand

    Tunus'ta öldürülen muhalif lider Şükrü Belayid için binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni düzenlendi, ülkede gerginlik sürüyor.

    Tunus'ta suikast sonucu hayatını kaybeden muhalif lider Şükrü Belıyd için bugün cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine, Tunus siyasetinin önde gelen isimlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.

    Cenaze töreninden önce muhalif lider Belıyd'ın evinde, ailesi taziyeleri kabul etti. Belıyd'ın evinin önünde binlerce kişi toplandı. Muhalif liderin tabutu önce evinin önüne getirildi. Ardından Belıyd'in Tunus bayrağına sarılı tabutu, doğum yeri Cebel el-Cellud'dan askeri araca konularak başkent Tunus'ta defnedileceği el-Cellaz mezarlığına götürüldü.

    Çatışmalar çıktı

    Evinden itibaren cenazeye eşlik eden kalabalıklar, sık sık iktidar aleyhine sloganlar attı. Güvenlik güçlerinin, cenaze merasimi sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek şiddet olaylarına karşı geniş çaplı tedbirler aldığı dikkati çekti. Törenin düzenlenenceği mezarlığın dışında da Belıyd taraftarlarıyla polis arasında çatışma çıktı.

    Belıyd'ın cenaze merasimi yerli ve yabancı bir basın ordusu tarafından da takip edildi.

    Öte yandan Tunus İçişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak kamu düzeni ve güvenliği bozacak eylemlerden uzak durulması çağrısında bulundu. Bakanlık ayrıca, güvenliği sağlamaya çalışan emniyet güçlerine zorluk çıkarılmamasını istedi.

    Cenaze gününde ülkenin Gafsa şehrinde de büyük bir eylem vardı. Polis taş ve molotof kokteylleri atan göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Gafsa, Şükrü Belıyd'ın sol partisinin en güçlü olduğu şehirlerden biri. Bir madencilik kenti.

    Tunus genelinde ülkenin en büyük sendikasının ilan ettiği genel grev de var. Tunus Havayolları da genel grev nedeniyle, bir günlüğüne tüm uçuşlarını durdurdu. Ülkedeki yabancı okullar kapatıldı.

    Tunuslu muhalifler, Belıyd suikastından, iktidarda bulunan En Nahda Partisini sorumlu tutuyor. Muhalif liderin öldürülmesinin ardından tansiyon yükselince, iktidardaki İslamcı En Nahda Partisinin lideri ve Başbakan Hamadi Cebali, hükümetin lağvedileceğini, seçime kadar ülkeyi yönetmek üzere teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurulucağını açıklamıştı.

    Ancak bu adıma partinin kendisinden yani En Nahda'dan tepki geldi. Partinin Başkan Yardımcısı Abdül Hamid Celasi, En Nahda'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada "Başbakanla aynı fikirde değilim" dedi.

    Mısır, Irak ve Lübnan'da da protestolar

    Tunus dışında, Mısır, Irak ve Lübnan'da da büyük çaplı protesto gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor. Şükrü Belıyd'in cenaze töreninin ardından büyük çaplı gösterilerin düzenleneceği ifade ediliyor. Nahda yanlısı gençlerin de hükümetin düşmesini isteyen muhalefete karşı el-Kasba Meydanı'nda gösteri düzenleyeceği belirtiliyor.

    Mısır'da muhalif grupların, hükümetin istifası ve polisin cuma günü bir göstericiyi sürüklemesini protesto etmek amacıyla cumhurbaşkanlığı sarayı önünde gösteri yapacağı bildiriliyor.

    Irak'ta "dikta yönetimine hayır" adı altında gösteri düzenlenirken, Lübnan'da silahlı gruplarca 2 askerin öldürülmesi olayı protesto edilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow