hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'ye silah ambargosu uzadı

    Suriyeye silah ambargosu uzadı
    expand

    Avrupa Birliği, Suriye'ye silah ambargosunu 3 ay daha uzattı.

    Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Suriye'ye yaptırımları, halkın korunması için değiştirerek 3 ay daha uzatma kararı aldı.

    Fransa ve İngiltere'nin, silah ambargosunun Suriyeli muhalifler için esnetilmesi önerisi kabul görmedi.

    Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının Suriye'ye ilişkin kararında, "AB Konseyi Suriye'ye kısıtlayıcı yaptırımları 3 ay daha uzatma ve sivillerin korunması amacıyla öldürücü nitelikte olmayan destek ve teknik yardımın daha fazla sağlanabilmesi için değiştirilmesi konusunda uzlaşmıştır" denildi.

    Kararda AB'nin Suriye rejimini hedef alan yaptırımları gözden geçirmeye ve gerektiğinde muhalefeti desteklemek için değiştirmeye devam edeceği belirtildi.

    Bugüne dek aldığı 20'ye yakın yaptırım kararında Suriye'ye silah satışını ve bu ülkeden petrol ve ürünlerinin ithalatını engelleyen AB, Suriye Arap Havayolları'nın ve kargo uçaklarının havaalanlarını kullanmasını da yasaklamıştı.

    Uygulamadaki yaptırımlar, Suriye'de halka şiddet politikasında rol alan 200'e yakın yetkili ve 50'nin üzerinde şirket ve kuruluşun AB'deki mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını içeriyor.

    Dışişleri bakanlarının bugünkü ortak kararında, Suriye krizinin komşu ülkelere yansıyan etkilerinden derin endişe duyulduğu belirtilerek, "Suriye'nin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne" bağlılık vurgulandı.

    Kararda, muhalifleri bünyesinde toplayan Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu'nun siyasi diyalog insiyatifi memnuniyetle karşılanarak Esed rejimine bu fırsatı kaçırmaması çağrısı yapıldı. Kararda "muhaliflerle rejim arasında siyasi diyaloğun Esed'siz bir geleceğe barışçıl geçiş için zorunlu şartları taşıması gerektiği" belirtildi.

    AB dışişleri bakanları, Fransa ve İngiltere'nin silah ambargosunun esnetilerek muhaliflerin silahlandırılabilmesi önerisine şimdilik yeşil ışık yakmadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow