hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıbrıs Rum Kesimi'nin yeni lideri Anastasiadis

    Kıbrıs Rum Kesiminin yeni lideri Anastasiadis
    expand

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yapılan "başkanlık" seçimlerini Nikos Anastasiadis kazandı.

    GKRY'de ikinci turu yapılan "başkanlık" seçiminin ardından oyların tamamı sayıldı.

    Henüz resmi olmayan sonuçlara göre, muhafazakarların ve liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis, yüzde 57,48 oy oranıyla Kıbrıs Rumlarının 7. başkanı oldu.

    Anastasiadis'in rakibi AKEL adayı Stavros Malas ise yüzde 42,52 aldı.

    Rum İçişleri Bakanlığı, GKRY'de bugün yapılan ikinci tur başkanlık seçimlerinde 545 bin 493 kayıtlı seçmenden 445 bin 9'unun (yüzde 81,58) oy kullandığını, geçerli oyların oranının ise yüzde 92,63 olarak belirlendiğini açıkladı.

    Sıcak mesajlar

    Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Demokratik Seferberlik Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, partililere hitap eden Anastasiadis, Kıbrıs sorununa değindi.

    Anastasiadis, seçmenlerin büyük sevinç gösterileri arasında yaptığı konuşmasında, Kıbrıs sorununun bundan sonra sadece belirli kişilerin tekelinde olmayacağını, bu konuda toplumun birlikte karar vereceğini söyledi.

    Hedefinin, Kıbrıs'ta, insan haklarına saygılı çağdaş bir devlet oluşturmak olduğunu ifade eden Anastasiadis, "Çünkü bizi ilgilendiren, sadece Rumlar değil, tabii ki Kıbrıslı Türkler tarafından da kabul edilecek, özellikle de kalkınma beklentileri oluşturacak bir çözüm aracılığıyla, bütünüyle bir Avrupa devleti oluşturmaktır" dedi.

    Anastasiadis, daha sonra düzenlediği basın toplantısında da Kıbrıs sorununa değinerek, Kıbrıs'ın çok kültürlü, çağdaş bir ülke olmasını arzu ettiğini belirtti.

    Anastasiadis şöyle konuştu: "Şu anda Kıbrıslı Türk vatandaşlarıma hitap ediyorum. Barışa, dostluğa ve çağdaş bir vatana götürecek, tüm vatandaşların insan haklarına saygılı, herkes için gelişme ve refah beklentileri yaratacak samimi bir Avrupai çözüm niyetimi ifade etmek istiyorum. Ayrım yapmaksızın tüm vatandaşların haklarına saygılı çağdaş ve çok kültürlü bir ülke istiyoruz. Bu çabamızda, AB'nin ve uluslararası koşullarda kabul edilemez bir durumun son bulmasını samimi şekilde arzu eden diğer dost tüm ülkelerin desteğini alacağımızdan eminim. Bugünden itibaren Kıbrısımız için yeni bir dönem başlıyor."

    Basın toplantısının ardından, seçimlerde kendisini destekleyen Demokratik Birlik Partisi lideri Markos Karayan ile başkan ilan edileceği Eleftheria Spor Salonu'na giden Anastasiadis, burada düzenlenen törende GKRY'nin 7. başkanı ilan edildi.


    İşbirliği için Kıbrıs sorununun çözümü önkoşul

    Yeni başkan Anastasiadis'in ele alması gereken konular arasında, AB'den alınacak mali yardımın sert kemer sıkma koşulları ve bahar aylarında başlaması beklenen Kıbrıs müzakereleri bulunuyor.

    2004 yılında Annan Planı'na "evet" demesiyle bilinen Anastasiadis, yeni oluşturulacak hükümetin programında ülkenin içerisinde bulunduğu zor ekonomik durumu birinci sırada tutuyor.

    Kıbrıs'ta, gevşek bir federasyondan yana olduğunun sinyallerini veren Anastasiadis, çözüm arayışlarında AB'nin yanısıra, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya, Çin ve Fransa'nın da fiili katılımının sağlanması ve Rumların Annan Planını'na "hayır" demesinin gözardı edilmemesi gerektiğini ileri sürüyor.

    Kıbrıs'ta, Türk ve Rumların barış içerisinde birlikte yaşayabileceği görüşünü savunan Anastasiadis, Kıbrıs'ın dogalgaz boru hattının Türkiye'den geçmesi dahil Türkiye ile her alandaki işbirliği için, Kıbrıs sorununun çözümünü önkoşul olarak öne sürüyor.

    Anastasiadis kimdir?

    Nikos Anastasiadis, 27 Eylül 1946'da Limasol'a bağlı Pera Pedi'de doğdu.

    Yunanistan'da, Atina Kapodistriako Üniversitesi'nde hukuk okuyan Anastasiadis, Londra'da Üniversity College'de Deniz Hukuku ile ilgili lisanüstü çalışma yaptı.

    DİSİ'nin kurucu üyesi olan Anastasiadis, 1981'den bu yana yedi dönem milletvekili seçildi. Anastasiadis, Andri Mustakudi ile evli ve iki kızı var.

    Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ta seçimle iş başına gelen 7. isim oldu.

    1960 Türk-Rum ortalığındaki cumhuriyetin 1963'te yıkılmasından sonra Güney Kıbrıs'ta 50 yıl boyunca 6 ayrı isim "başkanlık" görevinde bulundu.

    GKRY'de 1963'ten bugüne "başkan" olarak görev yapmış isimler ve başkanlık dönemleri şöyle: "Başpiskopos Makarios (1963-1974), Glafkos Klerides (1974 Başkan Vekili),
    Başpiskopos Makarios (1974-1977), Spiros Kipriyanu (1977-1988), Yorgo Vasiliu (1988-1993), Glafkos Klerides (1993-2003), Tasos Papadopoulos (2003-2008) ve Dimitris Hristofyas (2008-2013).

    GKRY'de, 15 Temmuz 1974'te Yunan Cuntası desteğinde darbe yapan faşist diktatör Nikos Sampson da 8 gün süreyle "başkan" oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow