hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye ve Katar'a baskı yapılırsa şiddet durur"

    Türkiye ve Katara baskı yapılırsa şiddet durur
    expand

    Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye ve Katar'a baskı yapılması durumunda ülkesindeki şiddet olaylarının duracağını söyledi.

    İran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye ve Katar'a baskı yapılması durumunda ülkesindeki şiddet olaylarının duracağını söyledi.

    İran devlet televizyonunun haberine göre, Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yle ortak basın toplantısında konuşan Muallim, Suriye krizi konusunda Türkiye ve Katar'a yüklendi.

    Muallim, "Suriye'deki siyasi görüşmelerin başarıya ulaşması için şiddet olaylarının durdurulması şart. Şiddetin durdurulması ise terörizme mali ve silah yardımı yapan Türkiye ve Katar'a baskı yapılması ile mümkün" dedi.

    Muallim, ABD'nin Suriyeli muhaliflere yaptığı 60 milyon Dolar değerindeki yardımı da eleştirdi.

    İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise Velid Muallim ile düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye'deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye yönetiminin, halkın tüm haklarını içeren taleplerini karşılaması gerektiğini vurgulayan Salihi, "Her halk gibi Suriye halkı da tüm özgürlüklerden ve vatandaşlık haklarından istifade etmeli" dedi.

    Salihi, Suriye'ye yabancı müdahaleye karşı olduklarını yineledi ve "Dışarıdan hiçbir kimse ve ülke, Suriye halkı ve yönetimi için görev tayin edemez" ifadesini kullandı.

    Bazı ülkelerce silahlandırılan ve desteklenen Suriyeli bile olmayan yabancı grupların, bu ülkede cinayet işlediğini anlatan Salihi, "teröristlere olan desteğin kesilmesiyle Suriye'nin hızlıca istikrara kavuşacağını" bildirdi.

    Suriye'de bir an önce şiddete son verilmesini ve kan dökülmesinin durdurulmasını istediklerini belirten Salihi, "Suriye sorunu, askeri yöntemlerle çözülemez" ifadesini kullandı.

    Salihi, Suriye yönetiminin ülkedeki krizin aşılması için silahlı muhaliflerle bile müzakereye hazır olduğunu açıklamasına destek verdiklerini söyledi.

    Ortadoğu'da güvenlik, istikrar ve barışın temini için çalıştıklarını anlatan Salihi, bu yöndeki tüm girişim ve önerileri desteklediklerini kaydetti.

    Suriye'deki tüm taraflara diyalog çağrılarını yineleyen Salihi, "Suriye'deki sorun, yönetim ve muhalefetin katılacağı siyasi müzakerelerle çözülebilir" dedi.

    Salihi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dan görevi bırakmasını istemenin, bu ülkenin içişlerine karışmak olduğunu ifade etti. Esad'ın, yasalara göre seçimlere kadar görevinin başında olduğunu belirten Salihi, seçimlerde halkın kendi devlet başkanını seçeceğini söyledi.

    İran Dışişleri Bakanı, Suriye'deki krizi bitirmeye yönelik bölgesel ve uluslararası tüm girişimleri desteklediklerini ve buna katkı sunmaya hazır olduklarını yineledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow