hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar

    Kuzey Koreye yeni yaptırımlar
    expand

    BM Güvenlik Konseyi, yaptığı son nükleer deneme nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni sert yaptırımları öngören kararı oy birliğiyle kabul etti.

    BM Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki Çin ile ABD tarafından hazırlanan kararın oybirliğiyle kabul etmesi, Kuzey Kore'ye, uluslararası toplumun, balistik füzeyle nükleer denemeler ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının tekrar tekrar ihlal edilmesini kınadığına ilişkin güçlü bir mesaj gönderiyor.

    Kararda yer alan yeni yaptırımlar, Kuzey Kore'nin, nükleer ve füze programları için gerekli materyali ele geçirmesini zorlaştırmayı, yasadışı diplomatik faaliyetin izinin sürülmesini, ülkeye giren ve ülkeden çıkan kargolara yönelik incelemelerin artırılmasını amaçlıyor.

    Karar, Kuzey Kore'nin zengin kesimini hedef alan bir önlem olarak tüm ülkelerin Kuzey Kore'ye lüks otomobil, yarış arabası, yat, pahalı mücevherler ihraç etmesini yasaklıyor.

    Kararın alınmasından sonra basına açıklama yapan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Kuzey Kore'nin tutumunun affedilemez olduğunu belirtirken, Pyonyang yönetiminin bu nükleer denemeler ile hiçbir yere varamayacağı görüşünde olduğunu söyledi.

    Rice, 15 üyenin tamamının onayladığı karar için "Birlikte alındı, bu yaptırımın çok güçlü etkisi olacak" şeklinde konuştu.

    Güney Kore Temsilcisi ise alınan karar hakkında, "Karardan memnunuz, bugüne kadar alınan en güçlü yaptırım" şeklinde görüş bildirdi.

    Çin'in BM Büyükelçisi Li Bao Dong ise tansiyonun düşürülmesinin uluslararası toplumun huzuru için gerekli olduğunu belirtirken, diplomasiye odaklanılması ve Kuzey Kore'nin nükleerden arındırılması için uzun soluklu görüşmelere bir an önce başlanması gereğinin altını çizdi.

    Rusya Büyükelçisi Vitali Churkin de karara destek verdiklerini, ancak belli bir süre sonra diyalog mekanizmalarının harekete geçmesi gerektiğini savundu.

    Öte yandan, BM Genel Sekreteri Bank Ki-mun yayınladığı bildiride, kararın alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow