hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'da yangın: 8 Türk öldü

    Almanyada yangın: 8 Türk öldü
    expand

    Almanya'nın Backnang kentinde Türk kökenli bir ailenin yaşadığı apartmanda dün gece çıkan yangında 7 çocuk ile anneleri öldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'nın Backnang kentinde çıkan yangında ölenlerin sayısının sekize çıktığı bildirildi.

    Stuttgart yakınlarında bulunan Backnang kentinin Belediye Başkanı Frank Nopper, sabaha karşı bir apartmanda çıkan yangında ölen Türklerin sayısının 8'e çıktığını belirtti.

    Ölen anne ve 7 çocuğunun soyadının Soykan olduğu ifade edildi. Yetkililer, 13 kişinin kayıtlı olduğu apartmanda daha fazla kişinin yaşıyor olabileceğini kaydetti.

    Daha önceki açıklamada, biri ağır, üç kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.

    Ölenlerin isimleri şöyle:  Nazlı Özcan Soykan, Hatice Soykan, Yılmaz Soykan, Abdülkadir Soykan, İzzzet Soykan, Yasin Soykan, Ahmet Soykan, Murat Soykan. 

    Bekir Bozdağ'dan açıklama geldi

    Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, Almanya'da Türk vatandaşlarının öldüğü yangınla ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'daki 
    yangının çıkış nedeni, yetkililerin yaptıkları ve yapacakları çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, Almanya'dan, yangının gerçek nedeninin hiç bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturmasını ve kamuoyuna açıklamasını beklediklerini bildirdi.


    CHP'den heyet

    CHP heyeti Almanya'daki yangın faciasını yerinde incelemek üzere heyet gönderdi. Örgütlenme çalışmaları nedeniyle İsviçre'de bulunan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç ve Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat, programlarını iptal ederek Backnank'a gitmek üzere yola çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü Ali Kılıç, Backnang'ta yaşanan yangınla ilgili kendilerine ulaşan bilgilerin şüpheleri arttırdığını söyledi.

    Kılıç, "yangının gerçek nedeninin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde aydınlatılması ve kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Dilerim ikinci bir Solingen yaşamayız. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı bir motif olmasın" dedi.

    Nazlı'nın memleketinde yas

    Almanya'nın Stuttgart kentinde çıkan yangında 7 çocuğuyla birlikte yaşamını yitiren 40 yaşındaki Nazlı Özcan Soykan'ın Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Gezler Köyü'nde yas var. Almanya'da doğup büyüyen, orada evlenen Nazlı Özcan Soykan'ın gözyaşına boğulan yakınları, yangının kundaklama sonucu çıktığını iddia etti.

    Stuttgart yakınlarındaki Backnang'daki binada çıkan yangında, Nazlı Özcan Soykan ile birlikte ilk eşinden çocuğu Hatice Oruç (17), ikinci eşinden çocukları Yılmaz Soykan (14), Abdülkadir Soykan (8), İzzet Soykan (7), Yasin Soykan (6), Ahmet Soykan (3) ile 6 aylık Murat Soykan yaşamlarını yitirdi. Olayın ardından Afyonkarahisar Valiliği yetkilileri, Nazlı Özcan Soykan'ın Sinanpaşa İlçesi Gezler Köyü'nde oturan amcası Şükrü Özcan'a acı haberi verdi.

    Köyüne hiç gelmedi

    Amca Şükrü Özcan, Nazlı'nın Almanya'da doğup büyüdüğünü, orada evlendiğini belirterek, "Köye hiç gelmedi. Ağabeyim Halil Özcan (Nazlı'nın babası) 2009 yılında yaşamını yitirdi. Eşi Hatice Özcan cenaze nedeniyle köye geldi. Nazlı ve çocuklarını ise hiç görmedik. Nazlı'nın 2'si kız 5 kardeşi daha var. Onlar da Almanya'da yaşıyor. Nazlı ve diğer yeğenlerimle özel günlerde telefonla konuşuyorduk" dedi.Yeğeninin ölümüne çok üzüldüğünü belirten Şükrü Özcan, "Acımız çok büyük. Olayı yeni öğrendik. Valilik ve jandarmadan arayarak bilgi verdiler. Haberleri izlediğimizde gerçeği öğrendik" diye konuştu.Şükrü Özcan, yeğeni ile çocuklarının cenazelerinin nerede toprağa verileceği konusunda net bir bilgi olmadığını sözlerine ekledi.

    'Erdoğan ve Merkel peşini bırakmasın'

    Nazlı Özcan'ın halasının kızı Nezahat Coşkun ise bu olayın bir kaza değil, kundaklama olduğu iddiasında bulunarak, şöyle dedi:"Daha önce de Türkler'e karşı buna benzer kundaklamalar oldu. Ben 11 yıl Almanya'da yaşadım. Evlendikten sonra köyüme geldim. Almanya'da Türklerin neler çektiğini çok iyi biliyorum. Buradan Başbakan Erdoğan'a ve diğer yetkililere sesleniyorum; Bu işin peşini bırakmasınlar. 8 kişi cayır cayır, bağıra bağıra can verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel bu olaya sahip çıksın. Basın İstanbul'da yaşanan ABD'li Sarai Sierra cinayeti konusunda nasıl kamuoyu oluşturduysa, yine aynı şeyi yapsın. Ortada katliam gibi bir cinayet var."
    Gezler Köyü Muhtarı Faruk Coşkun ise "Köyümüz yasa büründü. Çok elim bir olay. Nazlı ve çocuklarını tanımıyoruz. Onlar bizim insanlarımız, Allah rahmet eylesin" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow