hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB, "git"; Rusya "engelsiniz" dedi

    AB, git; Rusya engelsiniz dedi
    expand

    AB dışişleri bakanları, Esad'a "git" çağrısı yaptı, Rusya Dışişleri Bakanı ise Suriye'de tarafların diyalogunun engellediğini belirtti.

    AB dışişleri bakanları, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi El Ahtar İbrahimi ile görüştü.

    İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB dışişleri bakanlarının BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahtar İbrahimi'yle toplantısına katılırken yaptığı açıklamada, "Suriye'de gerçekçi bir zaman diliminde ulaşılabilir olan sadece siyasi çözümdür. Siyasi çözümün ulaşılabilir olup olmadığı tartışmaya açık, ama görünürde hiçbir askeri çözüm yok. Askeri çözüm bölgenin tahribat riskini barındırıyor" dedi.

    İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de siyasi çözüm çabalarını teşvik etmek için Suriye muhalefetine desteğin artırılması gerektiğini söyledi. Hague, "Muhalefete, Suriye Ulusal Koalisyonu'na desteği artırmaya devam ederek, siyasi çözüm olmaması halinde bunu yapacağımız konusunda rejime açık bir mesaj göndermeliyiz" ifadesini kullandı.

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da siyasi çözüm çabalarına destek vererek Esad'a "git" çağrısını tekrarladı. Ashton, "En önemli şey, siyasi çıkış bulunması için çabalamak ve destek vermek. Suriye'de devam eden katliamları ve şiddeti durdurmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

    AB dışişleri bakanları, Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Selim İdris'in geçen haftaki Brüksel ziyaretinde silah ambargosunun kaldırılması talebinin gündemlerinde olmadığını söylediler.

    İdris, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Batılı ülkelerin kendilerine başlangıçta taahhüt ettikleri silah yardımının gelmesi halinde Esad rejimini 1 ay içinde devirme sözü vermişti.

    Rusya: "Dış güçler Suriye'de diyalogu engelliyor"

    Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dış güçlerin Suriye'de taraflar arasında diyalog kurulmasını engellediğini kaydetti.

    Rus haber ajansı İtar-Tass'ın haberine göre, Moskova'da Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi (SUKK) heyetiyle bir araya gelen Lavrov, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, dış güçlerin Suriye'deki rejimle muhalefet arasında diyalog kurulmasını engellediğini vurguladı.

    Lavrov, sorunun dış müdahaleler olmadan sadece Suriye halkı tarafından çözülmesi gerektiğine işaret ederek, "Suriyeliler kendi ülkelerinin kaderine kendileri karar vermelidir" ifadesini kullandı.

    SUKK heyetine başkanlık eden Haysam Manaa ise Suriye'de barışçıl bir siyasi çözümün Moskova'dan geçtiğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow