hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    8 Türk'ün cenazesi Türkiye'de

    8 Türkün cenazesi Türkiyede
    expand

    Almanya'da çıkan yangında hayatını kaybeden 8 Türk'ün cenazesi Türkiye'ye getirildi.

    Almanya'nın Backnang kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden 7'si çocuk 8 Türk için cenaze töreni düzenlendi.

    Backnang kentinde hayatını kaybeden anne ve yedi çocuğu için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyüb Sultan Camisi'nde üç ayrı cenaze namazı kılındı. Tabutların üstü hem Türk hem Alman bayraklarıyla örtüldü. Olayda hayatını kaybeden en büyük çocuk Hatice Oruç'un tabutuna ayrıca gelinlik konuldu. Almanların da saf tuttuğu cenaze namazında baba Sami Soykan ve anneanne Hatice Özcan güçlükle ayakta durabildi.

    Cenazeye Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyon Milletvekili Veysel Eroğlu da katıldı. Cenazeleri araçlara Bozdağ ve Eroğlu omuzlarında taşıdı.

    Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, olayın manevi boyutunu anlatan konuşma yaptı.

    Anneanne Hatice Özcan ve olayda teyzesinde kaldığı için hayatta kalan Halil Oruç tabutların yanına gelerek gözyaşlarıyla tabutları öptüler.

    Türkiye'de yeniden otopsi yapılacak

    Törenden önce yangının çıktığı evde incelemelerde bulunan Bakan Bozdağ, törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 76 milyonun, Almanya'da yaşayan Türklerin yanında olduğunu ifade etmek ve bu acıyı paylaşmak için geldiğini belirtti. Bozdağ, Almanya'nın ardından, Türkiye'de de otopsi yapılacağını açıkladı.

    Baden Württemberg Başbakan Yardımcısı Nils Schmidt de Türkçe olarak, ölenlere rahmet dileyerek, "Hepimizin başı sağ olsun" dedi. Schmidt ayrıca eyalet hükümeti olarak bu elim olayın aydınlatılması için gerekenin yapılacağını taahhüt etti.

    Almanya tepkili

    Bozdağ'ın yeniden otopsi açıklamasına, Almanya tepkili. Baden Württemberg eyaletinin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney, CNN TÜRK yayınında bu tepkiyi dile getirdi. Bilkay, "Bir güvensizliğin olması ya da en azından böyle bir tablonun ortaya çıkması hoş değil. Türk-Alman ilişkilerine olumlu yansıyacağını düşünmüyorum. Keşke bize olan güven daha fazla olsa" diye konuştu.

    Alman Polis sözcüsü, "Türkiye'de yapilacak otopside farklı bir sonuç beklemiyoruz" dedi.

    Cenazeler İstanbul'a getirildi

    Almanya'da çıkan yangında hayatını kaybeden 8 Türk'ün cenazesini taşıyan uçak 17.45 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi.

    Uçağı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın,THY genel müdürü Temel Kotil'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili karşıladı.

    Cenazeler uçaktan alınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı cenaze nakil aracına konularak Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

    Yangının çıkış nedeni hala belirsiz

    Öte yandan, yangının çıkış nedeni hala belli değil. Kundaklama izine rastlamayan Alman polisi, elektrik kontağı tezi üzerinde duruyor. Binada yapilan ilk inceleme sonrasında bu olasılığın giderek kuvvetlendiği ve kundaklama izine rastlanmadığı açıklandı. Aile ise, yangın konusunda ev sahibi ve Alman makamlarını eleştiriyor. 22 yıl öncesine kadar yangın çıkan evde oturan Yozgatlı Recai Delier ve ölen çocukların amcası Seyfettin Soykan, bugüne kadar hiçbir önlem alınmamasından yakındı. Polis, yangın konusunda ev sahibinin sorgulandığını açıkladı.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de faciayla ilgili ilk kez konuştu. Faciadan derinden etkilendiğini söyleyen Merkel, "Gerçeğin şüphe bırakmayacak şekilde aydınlatılacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

    İlk etapta incelemelere Türk uzmanlar katılmazken, soruşturmada hemen bir sonuç beklenmiyor. İncelemelerin tamamlanması haftalar sürebilir.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow