hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hollande'dan AB liderlerine çağrı

    Hollandedan AB liderlerine çağrı
    expand

    Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, AB liderlerinden muhaliflerin silahlandırılması için Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını istedi.

    Hollande, AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Avrupalıların silah ambargosunu kaldırmasını istiyoruz çünkü muhalefeti desteklemeye hazır olduğumuzu göstermeli ve (Suriye rejimi üzerinde) baskı oluşturmalıyız. Bu kadar ileri gitmek zorundayız. Avrupalı mevkidaşlarıma bunu söyleyeceğim" dedi.

    Hollande, Suriye'de siyasi çözümden yana olduğunu fakat bunun için AB'nin silah ambargosunu kaldırarak rejime mesaj göndermesi gerektiğini ifade etti.

    Zirve öncesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'la ikili görüşme gerçekleştiren Hollande, Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılması konusunda İngiltere'yle birlikte hareket edeceklerini söyledi.

    AB dışişleri bakanları geçen ay Suriye'ye silah ambargosunu "öldürücü olmayan" ekipmanlara ve teknik desteğe izin verecek şekilde değiştirerek Haziran'a kadar uzatmıştı.

    Özgür Suriye Ordusu da (ÖSO), Fransa'nın "Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunmaya hazır oldukları" yönündeki vaadinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

    Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un ülkesinin ve İngiltere'nin Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren ÖSO sözcüsü Abdulhamid Zekeriya, "Fransa'nın vaadinden memnunuz, ancak bunun sadece sözden ibaret olması konusunda endişeliyiz" dedi.

    Zekeriya, "Fabius'un açıklamaları, iyimserliğimizi arttırırken, beraberinde 'Suriye meselesine bu kadar az önem verildiği sırada, bu sürpriz değişimin nedeni nedir?' sorusunu aklımıza getirdi" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow