hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Papa Francis: "Fakir bir kilise istiyorum"

    Papa Francis: Fakir bir kilise istiyorum
    expand

    Francis adını neden seçtiğini açıklayan Katoliklerin yeni lideri, "Çünkü yoksullar için fakir bir kilise istiyorum" dedi.

    1300 yıldır Avrupa kıtasının dışından ve Latin Amerika'dan ilk kez seçilme özelliği taşıyan Papa Francis, 3 bine yakın gazeteci ile bir araya geldi. Vatikan'daki 6'ncı Paolo Salonu'ndaki buluşmada, Papa'nın konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, bazı gazetecilerin duygulanarak ağladığı gözlendi.

    Cizvitlerin intikamı için Clement adını önermişler

    Cizvit tarikatından gelen ve bunun gereği olarak kilisenin şaşaadan uzak, sade olması gerektiğini savunan Papa Francis, havari ismini seçme hikayesinin perde arkasını şöyle anlattı:

    "Konklav sırasında (Papalık seçimi), San Paolo eski Başpiskoposu Kardinal Humes'le yakın oturuyorduk. Oyların 3'te 2'sinden fazlasını aldığımı görünce Humes bana, 'Fakirleri unutma' diye fısıldadı. Birçoğu bana, gerçekten bir reformcu olacaksam 'Adriano' ya da İsa'nın Askerleri (Cizvit) tarikatını fesheden 14. Clement'ten intikam almak için Clement adını almam gerektiğini söyledi. Ancak ben, fakirliğin ve barışın sembolü olan Assisili Aziz Francis'in adını almayı uygun buldum."

    Papa 14. Clement, 1773 yılında, Cizvit tarikatının feshedildiğini ve dünyanın her yerinde Roma Kilisesi tarafından onlara tanınmış olan tüm hak ve ayrıcalıkların kaldırıldığını ilan etmişti. Francis adının, Cizvit tarikatının kurucularından Francis Saverio'dan gelmiş olabileceği de tahmin ediliyordu.

    Gazetecilere özel teşekkür

    16. Benediktus'un, görevinden feragat edeceğini açıkladığı 11 Şubat'tan itibaren Vatikan'da çalışan gazetecilere özel olarak teşekkür eden Papa Francis, gülümseyerek, "Gerçekten çalıştınız. Sizin rolünüz, çağdaş gerçekliği aktarmak adına gerçekten önemli vurgusunu da yaptı.

    Selefiyle tarihi buluşma

    Önümüzdeki günlere ilişkin ajandası da açıklanan çiçeği burnunda Papa, Pazar sabahı ilk kez geleneksel Angelus Duası'nı gerçekleştirecek.

    Papa, Pazartesi günü Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'le görüşecek, önümüzdeki Cumartesi günü ise selefi 16. Benediktus'la öğlen yemeğinde bir araya gelecek. Buluşma, 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevi bırakmasının ardından 2 aylığına yerleştiği Castel Gandolfo kasabasındaki Papalık yazlık konutunda olacak. 598 yıl sonra ilk kez, selef ve halef Papa bir araya geleceği için bu buluşma tarihi bir öneme sahip.

    Türkiye'den Bozdağ katılacak

    Papa Francis'in Papalığı ise, Salı günü Aziz Petrus Meydanı'nda çok sayıda devlet temsilcisi, diplomat, misyon şefleri ile yüz binlerce kişinin katılmasının beklendiği ayinle resmen ilan edilecek. Ayine, Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılacağı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow