hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amerikalıların yarısına göre Irak Savaşı "hataydı"

    Amerikalıların yarısına göre Irak Savaşı hataydı
    expand

    Amerikalıların yüzde 53'ü, ABD'nin Irak Savaşı'na asker göndermesini hata olarak değerlendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gallup araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Amerikalıların yüzde 53'ü ABD'nin Irak'a asker göndermesini hata olarak nitelerken, yüzde 42'si ABD'nin tutumunu doğru bulduğunu söyledi.

    Irak'ın bombalandığı 2003'te, Amerikalıların yüzde 75'i bu savaşın başlatılmasını gerekli bulurken, 2004 yazından itibaren aslında bunun bir hata olduğuna inanılmaya başlandı.

    Aynı şirketin 2005 ve 2008'de yaptığı araştırmalara göre, savaşın hata olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 60 ve yüzde 63'e yükseldi. 2010'daki ankette ise bu oran biraz düşerek yüzde 55'e gerilemişti.

    Demokratlara göre hata, Cumhuriyetçilere göre değil

    Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında da Irak Savaşı konusunda farklı görüşler mevcut. Demokratların yüzde 73'ü, ABD'nin Irak Savaşı konusunda tavrını yanlış bulurken, Cumhuriyetçilerin ise yüzde 66'sı, liderleri George Bush'un savaş kararının doğru olduğunu düşünüyor.

    Vietnam da hataydı

    Amerikalıların yarısından fazlası Vietnam Savaşı'nı da hata olarak değerlendiriyor. Gallup'un Mart 2010'da yaptığı anket, halkın yüzde 57'sinin Vietnam Savaşı'nı yanlış bulduğunu ortaya çıkmıştı.

    Amerikalıların yüzde 44'ü Afganistan'a müdahaleyi de hata olarak görürken, yüzde 51'i bu müdahalenin gerekliliğini savunuyor.

    Araştırma, ABD'nin 50 eyaletinde 7-10 Mart arasında 18 yaş üstü 1022 kişi üzerinde yapıldı.

    ABD'nin eski başkanı George Bush ve İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair öncülüğünde 20 Mart 2003'te Irak'ın başkenti Bağdat'ın bombalanmasıyla başlayan işgalde, 1,5 milyon kişi sığınmacı konumuna düşerken, 86 bin kadın eşini, 4,5 milyon çocuk da babasını kaybetti.

    Ülkede yaklaşık 600 bin kişinin öldüğü ve Bush yönetimi tarafından "masrafsız" diye nitelendirilen Irak Savaşı'nın ABD'ye maliyetinin ise 2,2 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

    Blair: "Nasıl pişman olabiliriz ki?"

    İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair ise, Irak Savaşı'nın 10. yıl dönümünde bu ülkeye müdahaleyi savunarak, "Dev katliamlar yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?" dedi.

    Blair, İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, Irak'ın işgali olmasaydı Iraklıların Saddam Hüseyin'e karşı ayaklanacaklarını ve durumun Suriye'dekinden çok daha kötü olacağını kaydetti.

    Irak'a müdahaleden pişmanlık duyup duymadığına ilişkin soruya Blair, "Dev katliamlar yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?" yanıtını verdi.

    Blair, "Saddam hala iktidarda olsaydı, halk büyük olasılıkla ayaklanacaktı. Ancak bu durumun Suriye'dekinden daha kötü olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Saddam Hüseyin'in kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını hatırlatan Blair, "İşte bu nedenle, insanlar bana 'Pişman mısınız?' diye sorduğunda, yanıtım 'hayır' oluyor. Sadece kendi halkına değil, bölge halkına da dev bir katliam yapan bir canavarı devirmekten nasıl pişman olabilirsiniz ki?"
    dedi.

    Blair, Saddam'ın "güvenlik tehdidi oluşturduğuna samimiyetle ve derinden" inandığını da vurguladı.

    İngiltere'nin eski Başbakanı geçen ay yaptığı açıklamada da Irak'ta bugünkü yaşamın, Irak'ı işgal ettikleri 10 yıl önce umdukları noktada olmadığını söylemişti.

    Tony Blair, İngiltere'de 2009-2011 yılları arasında 18 ay boyunca yürütülen Irak soruşturmasında ifade vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow