hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Mavi Marmara baskını nedeniyle özür diledi

    İsrail Mavi Marmara baskını nedeniyle özür diledi
    expand

    İsrail, Mavi Marmara'da hayatını kaybeden Türk vatandaşları için Erdoğan'dan özür diledi.

    Amerikalı yetkililer, Air Force One uçağında yaptıkları açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediğini söyledi.

    Netanyanu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdi ve "trajik sonuçların" kasti olmadığını söyledi.

    "Operasyonel hatalar oldu, pişmanız"

    Saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in "pişmanlığını ifade ettiğini" belirten ve tazminat ödeme sözü veren Netanyahu, saldırıda "operasyonel hatalar" olduğunu kaydetti.

    Erdoğan özrü kabul etti

    Reuters'a konuşan ABD'li yetkililere göre, Netanyahu, Obamaya baskının ilişkilerin kötüleşmesine yol açmasından dolayı duyduğu üzüntüyü iletti Erdoğan'a. Başbakan Erdoğan da İsrail'in özrünü kabul etti. İki lider ilişkilerin normalleştirilmesi gerekliliği konusunda mutabık kaldı.

    İsrail askerlerine açılan davalardan vazgeçilecek

    İsrail tarafından gelen açıklamaya göre iki lider İsrail askerlerine karşı açılan davalardan vazgeçilmesi konusunda da fikir birliğine vardı.

    İsrail tazminat ödeyecek

    İsrail Başbakanı da Türkiye halkından baskında can kaybına yol açan hatalardan ötürü özür dilediğini doğruladı.  Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybeden ailelere de tazminat ödeneceğini söyledi.

    Görüşmeye bir ara Obama da dahil oldu

    Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilediği telefon görüşmesine bir ara ABD Başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu öğrenildi.

    Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi, Obama'nın İsrail'den ayrılışından hemen önce havaalanında düzenlendi ve yaklaşık yarım saat sürdü.

    Yetkili, görüşmeye bir ara Obama'nın da dahil olduğu bilgisini verdi.

    Görüşmede Netanyahu'nun Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilediğini ve "operasyonel hatalar" yapıldığını söylediğini, Başbakan Erdoğan'ın da özrü kabul ettiğini belirten yetkili, bu gelişmeyi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda "ilk adım" olarak niteledi.

    Amerikalı yetkili, bu konunun, Obama ile Netanyahu arasında bu hafta içinde yapılan görüşmelerde de ele alındığını bildirdi.

    Netanyahu'nun ofisi duyurdu

    Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

    Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, "büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı" ifadelerine yer verildi.

    Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın "trajik sonuçların" kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda "operasyonel hatalar" olduğunu söylediği kaydedildi.

    Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in "pişmanlığını ifade ettiği" ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

    Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

    İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

    "Çalışmalara başlayacağız"

    İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor da, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından izlenecek süreçle ilgili "Önümüzdeki hafta hemen konunun sonuca bağlanması için çalışmalara başlayacağız" dedi.

    İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye'den özür dilemesi konusunda gelinen süreci AA muhabirine değerlendiren Yigal Palmor, şunları söyledi:

    "Dini Şabat tatili olması nedeniyle normalde tahmin edersiniz konuşamam ancak şu anda acil bir durum sözkonusu, o nedenle ajansınıza açıklama yapıyorum. Öncelikle bu konu Obama ziyareti sırasında çözüldü. Obama'ya İsrail olarak da Türkiye olarak da çok şey borçluyuz. Süreci o taşıdı. Başbakanların açıklamaları özür ve tazminatta anlaşılması sonrası sürecin bundan sonrasına diplomatlar dahil olarak önümüzdeki hafta hemen teknik çalışmalar yapılacak. İsrail'de bir haftalık dini tatil başlamasına rağmen süreç durmayacak, işleyecek. Henüz bizim diplomatlarımız mı Ankara'ya gider, yoksa başka bir yerde mi görüşülür Ankara ile görüşüp karar verilir. Görüşmeler sonrasında tazminat konusu sonuçlanacak."

    Başbakanlık'tan açıklama

    Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun özür dilediği, Başbakan Erdoğan'ın da özrü kabul ettiği bildirildi. Açıklamada, "İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır" denildi.

    Yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonla görüştüğü belirtildi.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Erdoğan'ın son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Filistin sorununa kalıcı bir çözüm için tüm çabalara desteğini yinelediği ifade edildi.

    Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur. Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir.

    Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

    Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

    İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır. Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır."

    Obama: "Telefon görüşmesinin zamanlaması iyiydi"

    Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için Türkiye'den özür dilediği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin zamanlamasının iyi olduğunu söyledi.

    Obama, Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral Abdullah ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır Türkiye ile İsrail arasındaki iyi ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, böylece iki ülkenin ortak çıkarlarının peşine düşebilmesinin önemli olduğunu hissettiğini söyledi.

    ABD Başkanı, Türkiye ve İsrail'in, bölgesel güvenlik ve diğer meseleler üzerinde birlikte çalışabilmek için her konuda hemfikir olmak zorunda olmadıklarını da kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow