hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halk akaryakıt üretiyor!

    Halk akaryakıt üretiyor
    expand

    Suriye'de kendi imkanları ile kurdukları sistemle ham petrolü arıtan halk, günlük kullanacakları mazot ve benzinlerini üretiyor.

    İç savaş ve çatışmaların iki yılı aşkın süredir devam ettiği Suriye'de bir insanlık dramı yaşanıyor.

    İç savaş nedeniyle fiyatların yükselmesi ve akaryakıt temininin güçleşmesi halkı farklı sistemler geliştirmeye yöneltti.

    Suriyeliler ülkede bulunan ve çeşitli yollarla elde ettikleri ham petrolü arıtma sistemi kurarak ihtiyaçları olan mazot ve benzini üretiyor.

    Savaş ve çatışmalardan kaçan halkın bir kısmı ülkeyi terk ederken, geride kalanlar ise zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

    Ülkenin petrol bölgesi olan kuzeyde geliştirdikleri derme çatma sistemlerle sivil halk, variller dolusu mazot ve benzin çıkarıyor. Suriyeliler ürettikleri akar yakıtı kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra bir geçim kapısı olarak da kullanıyor.

    Derme çatmada olsa petrol arıtma sistemi kabaca şöyle çalışıyor: Ham petrol geliştirilen sistemdeki bir deponun içine koyularak kaynatılıyor. Kaynamaya başlayan ham petrolde mazot dibe çöküyor. Depoda bulunan bir boru vasıtasıyla süzülen mazotu alınıyor varillere dolduruluyor. Sıcak mazotun bulunduğu borular patlamasın diye de bir su göletinden geçirip soğutuluyor.

    Suriye'nin kuzeyindeki şehirlerde bu şekilde kurulan yüzlerce petrol arıtma sistemi bulunuyor.

    Eski araba tekerlekleri ile kaynatılan ham petrol, süzülerek yakıt elde ediliyor. Birçok bölgede bu şekilde kurulan rafinelerde yakılan lastiklerden yükselen kara dumanlar dikkat çekiyor.

    Akaryakıtın temininde büyük sıkıntının yaşandığı ülkede, 40 suriye paund'una satılan mazotun litresi 150 paund'u geçmiş bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow