hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu'ndan diplomasi trafiği

    Davutoğlundan diplomasi trafiği
    expand

    Arap Birliği Zirvesi için Katar'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zirveye katılan devlet başkanları ile gün boyu ikili görüşmelerde bulundu.

    Bakan Davutoğlu bu sabah Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ve SMDK Başkanı Muaz Hatib ile görüştü. Davutoğlu daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ikili görüşmeler yaptı.

    Görüşmelerde ikili ve bölgesel konuların yanı sıra, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ve Filistin ağırlıklı olarak ele alınan konular arasında yer aldı.

    Davutoğlu, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesiyle ilgili süreç hakkında muhataplarına bilgi verirken, görüştüğü devlet başkanları da Türkiye'nin bu konuda izlediği ilkeli ve kararlı tutumu takdir ettiklerini belirterek, Türkiye'nin diplomatik başarısının bölge dinamikleri ve barışı açısından da önemli olduğunu vurguladılar.

    Bakan Davutoğlu Türkiye'nin Gazze dahil Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğini ve bu yönde Mısır'la yakın işbirliği içinde olunacağını ifade etti. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi de ülkesinin aynı kararlılık ve iradeye sahip olduğunu belirtti.

    Görüşmede Suriye'deki durum da ele alındı ve SMDK'nın Arap Birliği'nde Suriye'yi resmen temsil etmeye başlamasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

    Davutoğlu-Abbas görüşmesi

    Davutoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede ise İsrail'in dilediği özür ağırlıklı olarak ele alındı. Abbas, İsrail'in özrünün ve Filistin topraklarına yönelik ambargoya ilişkin tutumun, Filistin halkı ve yönetimi tarafından olumlu karşılandığını ve Türkiye'nin tutumunun takdir edildiğini ifade etti.

    Abbas, gelinen aşamanın Arap-Filistin barış süreci ve Filistin'deki insani durum açısından da olumlu bir fırsat yarattığını belirtti.

    Abbas, görüşmede ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Johan Kerry'nin ziyaretleri hakkında Davutoğlu'na bilgi verdi. Görüşmede Filistinli gruplar arasındaki iç uzlaşı süreci de ele alındı.

    Filistin Devlet Başkanı Abbas, milli mutabakat sürecinde son dönemde ilerleme kaydettiklerini belirterek, Türkiye'nin bu yöndeki çabalarına teşekkür etti.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Filistin'deki milli mutabakat sürecine olan desteğini vurgulayarak, Türkiye'nin uzlaşının sağlanması için her türlü yardım yapmaya devam edeceğini ifade etti.

    Mursi ile görüşme

    Ahmet Davutoğlu, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yle de bir araya geldi.

    Zirve sonrası görüşen Mursi ile Davutoğlu'nun, "Filistin meselesindeki gelişmeler ve Suriye krizi"ni ele aldıkları belirtildi.

    Görüşmede Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Mursi'ye, İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırı nedeniyle özür dilemesi ve Türkiye'nin bu özrü kabul etmesi konusunda bilgi verdiği kaydedildi.

    Davutoğlu'nun diğer temasları

    Daha sonra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile bir araya gelen Davutoğlu, görüşmede öncelikle Somali'nin başkenti Mogadişu'da 20 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, baş sağlığı dileklerini iletti.

    Ağırlıklı olarak Somali'deki durumun ve Türkiye'nin Somali'ye yönelik yardımlarının ele alındığı ikili görüşmede, önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlar ve işbirliği projeleri görüşüldü.

    Bakan Davutoğlu akşam saatlerinde ise Ürdün Kralı Abdullah ve Arap birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile ikili görüşmelerde bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow