hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'nin "yeniden imarı" için çağrı

    Suriyenin yeniden imarı için çağrı
    expand

    Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, Suriye'nin BM gözetiminde yeniden imar edilmesi için uluslararası bir kongre düzenlenmesi çağrısında bulundu.

    Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Al Sani, ülkesinin Suriye krizinin siyasi çözümüne destek olacağını belirterek, diğer ülkeleri Suriye halkına insani yardımda bulunmaya çağırdı.

    Konuşmasında Filistinli gruplar arasındaki mutabakata da değinen Al Sani, Hamas ve Fetih hareketleri arasında milli mutabakatın sağlanması amacıyla Kahire'de Mısır'ın başkanlığında bir 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısı yaptı.

    Al Sani ayrıca Kudüs'e destek vermek amacıyla 1 milyar dolarlık yardım fonu oluşturulacağını, Katar'ın bu fona 250 milyon dolar katkıda bulunacağını açıkladı.

    Filistin meselesinin Arap dünyasının bir numaralı meselesi olarak kalacağını vurgulayan Al Sani, İsrail'in Kudüs ve Filistinli esirlere yönelik uygulamalarının bölgede gerginliğin artmasına sebep olduğunu ifade etti.

    Doha'da düzenlenen zirveye 22 ülke katılırken, 15 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) de gözlemci olarak yer alıyor.

    Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış konuşmasında ayrıca Mısır'ın ekonomik olarak desteklenmesi çağrısında bulundu.

    Al Sani "Arap Baharı ülkelerini, özellikle de Arap dünyası için birçok fedakarlıkta bulunan ve yoğun bir nüfusa sahip Mısır'ı desteklemeliyiz" şeklinde konuştu.

    İki gün sürecek zirvenin ana gündem maddesini Suriye krizinin oluşturması bekleniyor. Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK)'na devredildi.

    Arap Birliği Genel Sekreteri el-Arabi

    Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, "Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan bölgede istikrar sağlanamamaz" dedi.

    Zirvenin açılış oturumunda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Arap Birliği'nin Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için çalıştığını belirtti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in, Suriye halkının resmi temsilcisi olarak zirveye katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arabi "Suriye'deki krizin baş sorumlusu Esad rejimidir" şeklinde konuştu.

    Nebil el-Arabi, Suriye'de akan kanın durdurulması yönünde karar almayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin de bu krizde payı olduğunu kaydetti.

    SMDK'yı Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdığını tekrarlayan Arabi, Suriye halkının bütünlüğünün korunması ve Suriyeli sığınmacılara destek olunması çağrısında bulundu.

    Arap dünyasında meydana gelen devrimlere de değinen Arabi, "Değişim, Arap ülkelerinin içinde bulunduğu durumdan en az hasarla çıkması için Arap Birliği'ni gerekli yardımları yapmaya mecbur etmektedir" diye konuştu.

    Arabi, konuşmasında ayrıca Filistin ekonomisi ve Kudüs'ün desteklenmesi için fon oluşturulmasını ve Filistin ulusal mutabakatı için "mini Arap zirvesi" düzenlenmesini desteklediğini vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow