hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM Misyonu Başkanı: "Uçuşa yasak bölgenin zamanı geldi"

    BM Misyonu Başkanı: Uçuşa yasak bölgenin zamanı geldi
    expand

    Kürt grupların girişimiyle Sünniler ile Şiiler arasında ateşkes müzakerelerinin başladığı Suriye'deki BM Misyonu Başkanı, "Uçuşa yasak bölgenin zamanı geldi" dedi.

    Suriye ordusu ile yönetime muhalif birlikler arasında değişik kentlerde süren çatışmalarda 111 kişinin öldüğü bildirildi.

    Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) verdiği bilgiye göre, Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışmalarda, Şam'ın  banliyölerinde 39, Humus'ta 22, Dera'da 19, İdlib'de 11, Halep'te 10, Deyru'z Zor'da 6, Hama'da 2 ve Lazkiye ve Tartus'ta 1'er olmak üzere ülkede 111 kişi yaşamını yitirdi.

    PYD ile halk arasında çatışma iddiası

    Öte yandan, Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Haseke kentine bağlı Amude'de PYD'nin yönetim karşıtı gösteri yapan halkın üzerine ateş açtığını ve bölgede PYD ile halk arasında gerginlik yaşandığını ileri sürdü. Bölgedeki Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi Medya Sorumlusu Behazat Ebu Mustafa, PYD'nin bölgede rejim adına hareket ettiğini ve halkın haklı taleplerini göz ardı ettiğini iddia etti.

    Anadolu Ajansı'nın bunların yanı sıra verdiği haberlerde yerel kaynaklara dayanılarak çeşitli bölgelerde Suriye ordusundaki askerlerin ayrılarak Özgür Suriye Ordusu'na geçtiği öne sürüldü.

    Sünniler ile Şiiler arasında ateşkes müzakeresi

    Suriye'de ayrıca Kürt gruplarının girişimiyle Sünniler ve silahlı Şiiler arasında ateşkes müzakereleri yapıldığı da bildirildi. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Halep'te Zahra ve Nebul Halk Komiteleri'nden olan Şiilerin, "ateşkes, kaçırılanların serbest bırakılması ve kuşatmanın kaldırılması" için Sünnilerle görüşmelere başladığını belirtti. Örgütün başkanı Rami Abdüllrahman, görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde rejimin, Suriyeli azınlıkları yasal olarak koruduğunu bahane edemeyeceğini söyledi.

    BM Misyonu Başkanı: "Uçuşa yasak bölgenin zamanı geldi"

    BBC'ye röportaj veren Suriye'deki BM Gözlemci Misyonu'nun (UNSMIS) başkanı Tümgeneral Robert Mood ise uluslararası topluma çağrıda bulunarak, "Uçuşa yasak bölge konusunu düşünmenin zamanının geldiğine inanıyorum. Ancak daha ilerisini düşünmeden uçuşa yasak bölgeyi değerlendirmek yararsızdır" dedi.

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in, Türkiye'deki patriotların, Suriye'nin kuzeyini de koruyabilecek şekilde genişletilmesi talebini desteklediğini belirten Mood şunları kaydetti:

    "Oyunda bir düzeltme olması gerektiği sonucuna vardım. Askeri açıdan oyun alanındaki düzeltme, uçuşa yasak bölge ve Türkiye'deki patriotların Suriye'nin kuzeyi için bazı sorumluluklar alıp almayacağı konusunu değerlendirmek olacaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow