hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Mısır darbesi Türkiye'nin Ortadoğu vizyonunu da vurdu"

    Mısır darbesi Türkiyenin Ortadoğu vizyonunu da vurdu
    expand

    Financial Times gazetesi Mısır darbesinin aynı zamanda Türkiye'nin "daha demokratik bir Ortadoğu" vizyonunu da ciddi bir şekilde vurduğunu yazdı.

    Gazetenin dış haberler sayfasında Daniel Dombey imzasıyla yayımlanan haber-yorum, Türkiye'nin Mısır'daki darbeden ne şekilde etkileneceği konusuna ayrılmış.

    Yazıda Mısır'ın iki yıl öncesine kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük dış zaferlerinden biri olduğu hatırlatılıyor.

    Şimdi ise Erdoğan ve Türkiye'nin büyük bir bölümünün Mısır'a ızdırapla bakıp, Ortadoğu ile ilgili emellerinin büyük bir kısmının yerle bir oluşunu izledikleri belirtiliyor.

    Türkiye'nin Mısır'a ve aynı zamanda da Muhammed Mursi hükümetine çok büyük yatırımlar yaptığını da belirten yazar, Ankara'nın Kahire'ye 2 milyar dolar borç verdiğini hatırlatıyor.

    Yazıya göre, bundan sadece birkaç gün öncesine kadar Erdoğan, Gazze Şeridi'ne yapacağı ziyaretle ilgili planları gündeme getirdiğinde, bu ziyaretin Mısır üzerinden yapılacağı neredeyse kesindi, ancak artık bu seyahat muhtemelen gerçekleşemeyecek.

    Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

    "Kısaca, Mısır darbesi Türkiye'nin, başrolünü Ankara'nın üstleneceği daha demokratik, daha fazla İslami eğilimli Ortadoğu vizyonu için de yıkıcı bir darbe olabilir..."

    Yazıya göre, Mısır darbesi aynı zamanda Türkiye için uygunsuz bir zamanda geldi.

    Türkiye'nin zaten "içerde yeterli destek göremediği" ve Erdoğan'ın "müdahaleci eğilimleri" ve ölümlerle sonuçlanan bir dizi olaylardan sonra Suriye politikası nedeniyle "sakata" geldiğini kaydeden yazar, "Hasan Rohani'nin cumhurbaşkanı seçilmesi İran ile ilişkileri iyileştirebilir, ancak son bir yıldır Tahran ile de bağlar zehirli hale geldi ve bunun en büyük nedeni de Suriye savaşıyla ilgili derin görüş ayrılığıydı, Bağdat da Türkiye aleyhine dönüyor" diye yazdı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow