hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupalı Türklerden Erdoğan'a destek

    Avrupalı Türklerden Erdoğana destek
    expand

    Başbakan Erdoğan'a destek vermek amacıyla Almanya'nın Düsseldorf kentinde toplanan yaklaşık 50 bin vatandaş "Demokrasiye Saygı Mitingi"nde buluştu.

    Türkiye'de yaşanan Gezi Parkı olayları sonrasında Başbakan Erdoğan'a destek olmak için Düsseldorf'taki Rheinpark'ta düzenlenen "Demokrasiye Saygı Mitingi"ne başta Almanya olmak üzere Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre'den yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

    Mitingde, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, "Demokrasi sevdalıları" ifadelerini kullanarak başladığı konuşmasında, "Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdik. Aziz topluluk darbeye ve darbecilere 'hayır' diyor. Aziz topluluk Başbakana 'Dik dur eğilme millet seninle' diye mesaj gönderiyor" dedi.

    Çavuşoğlu'nun ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in "Kahire'ye selam olsun" ifadelerini kullandığı sırada miting alanında "Mursi" sloganları atılmaya başladı. Çelik, halkın 12 Mart ve 28 Şubat süreçlerinde millet iradesinin nasıl gasp edildiğini iyi bildiğini, bu nedenle Erdoğan'a "Sakın geri adım atmayın" mesajı verdiğini söyledi. AK Parti'nin de millet iradesini gaspetmek isteyenler karşısında geri adım atmadığını kaydeden Çelik, "Bizler sadece vitrinin ön tarafında duran insanlarız. Bugün, bizlerin değil siz burada bayrak sallayanların eseridir" dedi.

    Çelik şöyle devam etti: "Herkesin şuna dikkat etmesi gerekiyor; demokratik hareketlerin
    arkasına birileri saklanıyorlar. Bunlar her zaman pusuda beklerler. Türkiye'de de demokratik duyarlılık olarak ortaya çıkanların hemen arkasına karanlık güçler çıktılar. Yakmayla, yıkmayla gösterdiler. Onlar sandılar ki millet korkacaktır. Meşru demokrasiyi gasbedeceklerini sandılar. Ama Türkiye'nin her tarafında milyonlar, şimdi de Düsseldorf'ta onbinler şunu söylüyor; 'Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkıyoruz.'"

    Benzer olayların daha vahim sonuçlar doğuracak şekilde bugün Mısır'da "utanmadan herkesin gözü önünde" sahneye konulduğunu dile getiren Çelik, "Bugün meşru Cumhurbaşkanı'nın tutuklandığı ve hapsediliği gün utanç günüdür, kara gündür. Deniyor ki, 'Her şey sandık değildir. Sandığın yanı sıra temel hak ve hürriyetler vardır.' Bunu biliyoruz. Ama sandık demokrasinin omurgasıdır, sandık milli iradenin namusudur" şeklinde konuştu.

    Çelik, demokrasi yolundan asla dönmeyeceklerini vurgulayarak, "Biri çıksa bize dese ki, 'Birazcık eğilsene'. Biz eğilmeyi bilmiyoruz ki. Hayatımız boyunca sizin verdiğiniz güçle hiç eğilmedik ki. Bizim töremizde eğilmek diye bir kelime yok ki. Bizim siyasi lügatimizde eğilmek diye bir kelime yok ki. Siyaset lügatinde eğilmekten başka bir kelime bilmeyenler, siyasi lügatinde eğilmek kelimesi olmayan AK Parti'yi anlayamazlar" şeklinde konuştu.

    Başbakan Erdoğan'dan mesaj

    Mitinge telekonferans yöntemiyle katılarak alandakilere hitab eden Başbakan Erdoğan, "Demokrasiye, istikrara, seçimle gelmiş hükümete, özellikle de bu kardeşinize sahip çıktığınız için, gönlünüz ve kalbinizle Türkiye'ye sahip çıktığınız için, dualarınızla bizleri bahtiyar ettiğiniz için hepinize tek tek teşekkür ediyorum" dedi.

    Avrupa Türk Demokratlar Birliği'ne bu güzel buluşmayı gerçekleştirdiği için de teşekkür eden Erdoğan, "Keşke bugün aranızda olabilseydim. Keşke bugün coşkunuzu heyecanınızı, aşkınızı ve sevdanızı, orada Düseldorf'ta gönül gönüle yüz yüze hissedebilseydim. Bakmayın aramızda mesafeler olduğuna, bakmayın aramızda ekranlar olduğuna, inanın bütün kalbimle bütün hissiyatımla bütün muhabbetimle şu anda oradayım. Şu anda yanınızdayım. Şu anda sizinle birlikteyim. Sizinle beraberim" diye konuştu.

    Türkiye'de hükümete, partisine, demokrasiye karşı başlatılan çirkin gösterilerin ardından dünyanın birçok şehrinde destek gösterileri yapıldığını söyleyen Erdoğan, İstanbul, Kayseri, Samsun ve Erzurum'da mitingler düzenlendiğine işaret etti. Erdoğan, "Muhabbetin, kucaklaşmanın ne olduğunu çok iyi bilirsiniz. İnanın bizlere de burada, kendi vatanımızda, kendi toprağımızda ecdadımızın, şehitlerimizin emaneti olan kendi ülkemizde on yıllar boyunca gurbeti yaşatmak istediler" ifadesini kullandı.

    "Bidon kafalı, makarnacı, kömürcü diyerek edepsizce aşağılamak istediler"

    Erdoğan, sözlerine şöyle sürdürdü: "Üstad Necip Fazıl'ın deyimiyle bizi öz yurdunda garip, öz vatanında parya yapmak istediler. Yıllarca değerlerimizi aşağıladılar. Yıllarca inançlarımızı hor gördüler. Yıllar boyunca tercihlerimizi, seçimlerimizi arzu, talep ve beklentilerimizi yok saydılar. Demokrasiyi kendileri için bir imtiyaz görüp, bize çoban diyerek, köylü diyerek, hatta koyun diyerek, bidon kafalı, makarnacı, kömürcü diyerek edepsizce aşağılamak istediler.

    Şu anda da yaptıkları, yapmak istedikleri işte sadece budur. Sandık sonuçlarını hazmedemeyenler, demokrasiyi içlerine sindiremeyenler sokakları işgal ederek, yakarak, yıkarak, yağmalağayarak, milleti tahkir ederek sonuç alabileceklerine inanıyorlar. Camilerimize, başörtülü hanımlara, dindarlara, tüm değerlerimize, tüm kutsallarımıza saldırarak akıllarınca bizi hizaya getirmek istiyorlar. Aralarına medyayı, sosyal medyayı, Avrupa'daki Türkiye hazımsızlarını alarak barbarlıkla, vandallıkla netice alabileceklerini zannediyorlar. Hiç endişeniz olmasın. Türkiye, eski Türkiye değil. Millet, ülkesine, hükmetine geleceğine çok güçlü şekilde sahip çıkıyor. Milletimiz oldu bittilere, çirkinliklere, çirkefliklere, artık geçit vermiyor. Sadece Türkiye'nin 81 vilayetinde değil işte Almanya'daki gibi dünyanın her yerinde vatandaşlarımız akrabalarımız, kardeşlerimiz demokrasiye yürekten sahip çıkıyor."

    Türkiye'nin ekonomisiyle büyürken, dış politikasıyla dünyanın her yerinde hakkı ve haklıyı savunurken, demokrasiye hiç kimsenin el uzatamaycağını vurgulayan Erdoğan, "Hiç kimse Türkiye'ye zarar veremeyecektir. Siz gönülden dualar ettiğiniz müddetçe Türkiye üzerinde hiç kimse operasyon yapamayacaktır. Her birinizin gönül huzuru içinde ülkenizle gurur duymasını özelikle rica ediyorum. Vatanınızla gurur duyun. Bayrağınızla iftihar edin. Pasaportunuzla, mavi kartlarınızla mensubu olduğunuz milletle ait olduğunuz anavatınınızla gururlanın" ifadelerini kullandı.

    "Mısır halkına karşı sevgimiz sonsuzdur"

    "21. yüzyıl mutlaka ama mutlaka bir Türkiye yüzyılı olacaktır" diyen Erdoğan, Mısır'da yaşananlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Mısır'ın 70 yıla yakın otokratik rejimle idare edildiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, bir yıl önce halkın iradesiyle ortaya çıkan bir idarenin olduğunu anımsattı.

    Muhammed Mursi'nin sandıkta halkın iradesiyle Cumhurbaşkanı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: "Bir yıl tahammül edemediler. İçeriden ve dışarıdan ne yazık ki halkın genelinin takdirleriyle ortaya çıkmış olan bu Cumhurbaşkanına karşı hep birlikte yüklendiler. Dünya ekonomik ambargo uyguladı. Sadece Katar ve Türkiye bu süreçte
    Mısır'ın yanında yer aldı. Şunu unutmayın, biz darbelerle gelen yönetimlere eyvallah edemeyiz. Şunu unutmayın, biz halkın iradesine saygı duymayanlara saygı duyamayız. Çünkü biz Türkiye'mizde bunun bedelini çok ödedik. Mısır'daki kardeşlerimizin de aynı bedeli ödemesini istemiyoruz. Bizim Mısır halkına karşı sevgimiz sonsuzdur, sınırsızdır. Şu andaki sorun darbe yönetimiyledir ve darbe yönetiminin yanında olanlar varsa şüphesiz ki bizim de onlarla demokrasi anlayışımızda farklılığımız olduğu çok açıktır. Bu noktada biz demokrasi anlayışımızı onların takdirleri istikametinde yönlendirmeye de mecbur değiliz."

    Başbakan Erdoğan, "Mısır'daki gelişmelerin halkın iradesi istikametinde bir an önce gerçekleşmesi" beklentisini de ifade etti.

    Etkinliği düzenleyenleri tebrik eden, emeği geçenleri "İstanbul'dan alkışladığını" belirten Erdoğan, alandakilere de ahde vefalarından dolayı teşekkür etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow