hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'den Mısır'da geri adım sinyali

    ABden Mısırda geri adım sinyali
    expand

    AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Caterine Ashton, Mısır'la ilgili kapsamlı bir açıklama yayımlayarak orduyu uyardı, darbecilerin atadığı yönetimi "gayrimeşru" ilan etti.

    Mısır'la ilgili daha önceki AB açıklamalarının aksine 28 başkente danışılarak yapılan son açıklamada, "AB, Mısır'daki gelişmeleri derin endişeyle takip etmektedir. Ordu, demokratik idarenin temel prensibi olarak sivil iktidarın anayasal yetkisini kabul etmeli ve buna saygı göstermelidir. Mısır'ın hızla meşru bir hükümete ve halkın sosyo-ekonomik ve demokratik özlemlerini karşılayan demokratik yapılara dönmesi son derece önemlidir. AB mümkün olan en kısa sürede demokratik seçimlerin yapılması gereğini özellikle vurgular" denildi.

    Mısır'da demokratik prensiplere bağlı tüm siyasi güçlerin katılacağı esaslı diyalog çağrısı yapan AB, özgür ve adil seçimler ve anayasa dahil önümüzdeki süreci Mısır halkının tayin etmesi gereğini vurguladı.

    AB açıklamasında, "Başarılı bir netice, bu yöne teşvik ettiğimiz Hürriyet ve Adalet Partisi dahil bütün siyasi aktörlerin özgür katılımına bağlıdır" ifadesi kullanıldı.

    Mısır'da derbecilerin atadığı geçici cumhurbaşkanının normalleşme takvimini not eden AB, hesap verilebilirlik dahil hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklere ve adil yargılanma hakkına tam saygı istedi.

    Açıklamada, "Bütüm medya serbestçe görev yapabilmeli ve gazeteciler mesleki çalışmaları nedeniyle cezalandırılmamalıdır. AB, geçici makamları siyasi gözaltıların ve diğer tür tacizlerin yapılmaması için her türlü çabayı göstermeye zorlar. Tüm siyasi tutuklular serbet bırakılmalı ve haklarındaki ceza davaları şeffaf bir şekilde hızla gözden geçirilmelidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

    AB açıklamasında, darbecilerin atadığı yönetime barışçıl gösterilere izin vermesi ve göstericilerin güvenliğinin sağlaması çağrısı yapılırken, aşırı güç kullanılması ve şiddete başvurulmasından esef duyulduğu da kaydedildi.

    Mal varlıkları donduruldu

    Bu arada Mısır Başsavcılığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) önde gelen yöneticilerinin mal varlıklarını dondurma kararı aldı.

    Başsavcı Hişam Berekat imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Giza'da Nahda Meydanı ve Cumhuriyet Muhafızları Karargahı olaylarında 'halkı kışkırtmak' adına finansal destek verilip verilmediği İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Ordu İstihbaratı tarafından soruşturulmaktadır. İlgili kişilerin mal varlıklarının dondurulması kararı bu doğrultuda alınmıştır" denildi.

    Mal varlıkları dondurulanlar arasında, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Eski Rehberlik Konseyi Başkanı Mehdi Akif, Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı Saad el-Katatni, İhvan liderlerinden Isam el-Uryan, Muhammed el-Beltaci ve Mahmud Gazlan bulunuyor.

    Listede ayrıca İhvan'a yakınlığıyla bilinen Safvet Hicazi ve Raye Partisi Başkanı Hazım Ebu İsmail de yer alıyor.

    Lig maçları iptal

    Mısır Futbol Federasyonu ise, ülkedeki güvenlik problemleri nedeniyle sezonun tüm lig maçlarını iptal ettiğini açıkladı.

    Federasyonun İcra Direktörü Servet Suveylim AA muhabirine yaptığı açıklamada maçların oynanacağı stadların güvenliğini sağlayamayacakları konusunda İçişleri Bakanlığından uyarı aldıklarını söyledi.

    Suveylim, İçişleri Bakanlığı'nın sadece 18'inci hafta maçlarının ertelenmesi talebinde bulunduğunu ancak federasyonun sezonun tüm maçlarını iptal ettiğini belirtti.

    Yeni sezonun Ağustos ayında başlayacağını kaydeden Suveylim, yeterli zaman olmadığı için federasyonun bu sezonunun maçlarını tamamlamasının imkansız bir hal aldığını sözlerine ekledi.

    "Kefenli yürüyüş" düzenlendi

    Öte yandan Ezher'e bağlı alimler ve din adamları, askeri darbeye karşı "kefenli yürüyüş" düzenledi.

    Başkent Kahire'deki El-Ezher Üniversitesinden Ezher Genel Merkezi'ne kadar yürüyen alim ve din adamları, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasını protesto etti.

    Mursi'nin biran önce görevine dönmesini isteyen Ezherli alimler, bu taleplerindeki kararlılıklarını göstermek için ellerinde kefenlerini taşıdı.

    Ezher Şeyhi Tayyib, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına "daha az kötü" sözleriyle destek vermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow