hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bir haftada ikinci biber gazı mahkumiyeti

    Bir haftada ikinci biber gazı mahkumiyeti
    expand

    AİHM, polisin orantısız güç kullanımı konusunda bir hafta içinde Türkiye'yi ikinci kez, "Aşağılayıcı ve insani olmayan muameleden" mahkum etti.

    2006 Martında,14 PKK'lının öldüğü çatışmaların ardından Diyarbakır'da yapılan bir eylem sırasında, Abdullah Yaşa'nın burnuna biber gazı kapsülü isabet etti. Yaşa, 11 göstericinin hayatını kaybettiği olaylar sırasında 13 yaşındaydı. İddiaya göre o sırada bir akrabasının evine gidiyordu. Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ama, başvurusu sonuçsuz kaldı. Yaşa'nın ailesi de davayı AİHM'e taşıdı.

    Mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkencenin, insanlık dışı ve kötü muamelenin yasaklanmasına ilişkin 3.maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

    Davada Türkiye, gösterinin barışçıl olmadığını, polisin hedef alındığı, polisin kalabalığı dağıtmak için gaz kullandığını savundu.

    Mahkeme kararında, bu unsurların doğruluğunu teslim etti. Ancak, biber gazının doğrudan ve hedef gözetilerek atıldığı sonucuna vardı, "Güvenlik güçlerinin müdahalesi orantılı değildi" dedi. Abdullah Yaşa'nın gösterilere aktif olarak katıldığının da tespit edilmemiş olduğunun da altını çizdi.

    Kararda, "Olaylar yaşandığı sırada, Türk hukuku gözyaşartıcı gazın nasıl kullanılacağına dair düzenleme içermiyordu. Polisin elinde biber gazı kullanım talimatları da yoktu. Polis, sonuçları göz önünde bulundurmadan inisiyatif aldı. Eğer gerekli kullanım talimatları olsa bu durum engellenebilirdi" denildi.

    Kararda, "Bu tabloda, 'kişinin fiziki bütünlüğünün korunması' ilkesine dair, Avrupa demokrasilerinin gerektirdiği standart sağlanmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

    Mahkeme, Türkiye'yi, Yaşa'ya toplam 20 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

    15 Şubat 2008'de biber gazı kullanımına ilişkin şartların belirlendiği genelgenin bütün güvenlik güçlerine dağıtılması not edildi. Ancak mahkeme, "Ölüm ve yaralanma riskinin en aza indirilmesi için biber gazı kapsüllerinin düzgün kullanımına dair önlemlerin güçlendirilmesi gerektiği kanısındadır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow