hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kolombiya görüşmeleri ilerliyor

    Kolombiya görüşmeleri ilerliyor
    expand

    Kolombiya hükümeti ile barış görüşmeleri yapan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) heyeti başkanı, Kasım ayına kadar bir anlaşmanın mümkün olduğunu açıkladı.

    Görüşmelerde FARC heyetine başkanlık eden Ivan Marquez, 50 yıldan uzun bir süredir süren silahlı çatışmaların neredeyse son bulduğunu belirterek, sol kanattaki siyasi parti ve dernekleri sürece katkıda bulunmaya çağırdı.

    "Kötü bir barış anlaşması savaştan bile kötüdür"

    Hükümetin kasım ayına kadar anlaşmanın bitmesi isteğini değerlendiren Marquez, "Kasım ayına kadar bir anlaşmaya ulaşmak mümkün ancak barışı başarmak için zamana ihtiyaç var. Kötü bir barış anlaşması savaştan bile kötüdür" ifadelerini kullandı.

    Başkent Bogota'da ise halkın bir kesimi Marquez'in açıklamalarına şüpheyle yaklaşarak, isyancıların barış görüşmelerine katılımınının, zaman kazanmak ve yeniden toplanmak için bir "vesile" olduğunu düşünüyor.

    "IRA deneyiminden yararlandık"

    Kolombiya medyasına konuşan Marquez ise "Barışı sağlamak için gerçekten çok çaba sarfettiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Biz, 5-10 yıldır süren çatışmaların sonlanmak üzere olduğundan eminiz" dedi.

    Ivan Marquez, bu konuda yaşanan tüm deneyimlerden faydalandıklarını ve IRA'nın bu konuda kendilerine yol gösterici olduğunu ifade ederek, silahlara ulaşılamayacağından emin olmanın önemine dikkati çekti.

    Gündemde 10 konu başlığı daha var

    Hükümet, çatışmaların başladığı 1960 yılından bu yana yaklaşık 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 3 milyon civarında kişinin de yerinden edildiği tahmininde bulunmuştu .

    FARC, 2001 yılında 16 bin olan isyancı sayısının şu anda 8 bin olduğunu açıklamıştı.

    Taraflar arasındaki ilk doğrudan görüşmeler geçen yıl kasım ayında başlamıştı. Hükümet tarafını temsil eden Humberto de la Calle, hedefi, isyancıların silahları bırakarak siyasi sürece katılmalarını sağlamak olarak açıklamıştı.

    Çatışmaların başlamasından bu yana 4. kez yapılan görüşmede taraflar, toprak reformu konusunda uzlaşma sağlandığını açıklamıştı ancak gündemde 10 konu başlığı daha bulunuyor.

    FARC temsilcisi, Küba'da şimdiye kadar varılan anlaşmaların Anayasa Meclisi tarafından onaylanması gerektiğini söylemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow