hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mısır'da gerginlik tırmanıyor

    Mısırda gerginlik tırmanıyor
    expand

    Mısır Sağlık Bakanlığı, başkent Kahire'de gece meydana gelen şiddet olaylarında 7 kişinin öldüğünü, 261 kişinin yaralandığını açıkladı. Olaylar nedeniyle 401 kişi de gözaltına alındı.

    Müslüman Kardeşler'in çağrısı karşılık buldu, Mursi yanlısı onbinlerce kişi Adeviye meydanı ve Kahire Üniversitesi yakınlarında bir araya geldi.

    Amaçları hem Mursi'nin serbest bırakılmasını talep etmek, hem darbeye tepkilerini göstermek hem de son çatışmalarda hayatını kaybeden 53 kişiyi anmaktı.

    Ancak gece saatlerinde tansiyon yükseldi. güvenlik güçleriyle, göstericiler karşı karşıya geldi.

    Adeviye meydanında sakin başlayan gösteriler, Ramses meydanı, Giza ve 6 Ekim Köprüsü yakınlarında şiddet eylemlerine dönüştü.

    Helikopterlerden "gösterileri durdurun" bildirileri atan ordunun bazı noktalardan göstericileri geçirmemesi tansiyonu yükseltti.

    Cumhuriyet Muhafız Alayı önündeki kanlı olaylardan bir hafta sonra Mısır askerleri ilk kez kalabalığa müdahale etti.

    Polisin de gözyaşartıcı gazla kalabalığı dağıtmak istemesi gerginliği tırmandırdı.

    7 kişi yaşamını yitirdi

    Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Haled al Hatıb, 2 kişinin başkent Kahire’nin merkezindeki köprüde öldüğünü, diğer 5 kişinin başkent yakınlarındaki Gize kasabasında öldürüldüğünü belirtti.

    Eylemciler tepkili

    Görgü tanıklarına göre, meydanda bazı aşırı gruplar da vardı. Eylemcilerin polisin müdahalesine ise tepkisi büyüktü:

    "Gördüğünüz gibi gözyaşartıcı gaz kullanıyorlar. Onlarla birlikte bize taş atan çeteler de vardı. Mermi attılar. Şu an pekçok kişi yaralı. Bizimse kendimizi savunmak için sadece elimizde taşlar vardı."

    Mursi'ye destek gösterileri sürerken, Mısır Başsavcılığı'ndan da gerilimi artırabilecek bir karar geldi.

    Başsavcılık, Muhammed El Baltavi ve İsam El Ervan'ın da içinde bulunduğu Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticileri hakkında yakalama kararı çıkardı.

    Bölgeye tren seferleri durdu

    Kahire'deki gösterilerden dolayı Kahire tren istasyonu kapandığı ve birçok bölgeye tren seferleri durduğu bildiriliyor.

    Başkent Kahire başta olmak üzere ülkenin 22 kentinde darbe karşıtı gösteriler sürüyor.

    AA kameramanı ve foto muhabiri yaralandı

    Bu arada, yandan, Ramses meydanında görüntü çeken Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli Kameraman Ahmed Mohi, yaralandı. Üzerinden motosiklet geçen Kameraman Mohi, ağır yara almadan kurtuldu. Mohi, meslektaşları aracılığıyla meydandan çıkarıldı.

    Olayları takip eden Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Muhammed El Şami de ayağına isabet eden gözyaraştıcı bomba parçaları sonucu yaralandı. Sol bacağının iki yerinden yaralanan Şami, meydandan arkadaşları tarafından çıkarıldı. Şami'nin sağlık durumu iyi.

    "Bir sürücü darp edilerek öldürüldü" iddiası

    Öte yandan, darbe karşıtlarının Kahire'nin batısındaki Nahda meydanındaki 10 göstericiyi ağır yaraladığı, daha sonra kimliği belirsiz sürücünün darp edilerek öldürüldüğü de ileri sürüldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow