hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Müslüman Kardeşler ile görüştü

    Müslüman Kardeşler ile görüştü
    expand

    Hafta başında Mısır'da olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının ardından Kahire'ye giden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Müslüman Kardeşler temsilcileri ve geçici Devlet Başkanı Adli Mensur'la görüştü.

    Avrupa Birliği'nin (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 3 Temmuz'da ordunun yönetimi ele geçirmesiyle birlikte, Mısır'a giden ikinci batılı üst düzey yetkili. Ashton, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Willam Burns'ün ardından Başkent Kahire'ye gitti. Ashton ilk olarak Müslüman Kardeşler yetkilileriyle görüştü. Ardından geçici Devlet Başkanı Adli Mansur, Devlet Başkan Yardımcısı Muhammed el Baradey, Savunma Bakanı Abdülfetah el Sissi ve Temerrüt Hareketi üyeleriyle biraraya geldi.

    Görüşmelerin ardından basına konuşan Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi, ülke içindeki görüş ayrılıklarına dikkat çekti. Tüm tarafların dahil olduğu siyasi bir sürecin gereğine vurgu yaptı. Ashton, Muhammed Mursi'nin de serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ashton, "Mursi'nin serbest bırakılması gerektiğine inanıyorum. Siyasi tutuklular salıverilmeli. Farklı suçlar nedeniyle hapis yatan kişilerden farklı tutulmalı. Mursi'nin iyi olduğu bilgisini aldım. Onu görmek isterdim fakat ona iyi bakıldığı konusunda güvence aldım" diye konuştu.

    AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi'nin görüştüğü heyette Müslüman Kardeşler liderlerinden Emir Derrac da vardı. Toplantıdan sonra açıklama yapan Derrac, "AB, Mısır'daki krizin çözümüne ilişkin bir öneride bulunmadı. Biz kimseden yardım beklemiyoruz, yalnızca kendimize güveniyoruz" dedi.

    Müslüman Kardeşler'e mensup 5 üst düzey yetkili ise şiddeti kışkırttığı gerekçesiyle gözaltında. Ancak ev hapsinde tutulan devrik lider Muhammed Mursi'ye yöneltilen herhangi bir suçlama yok.

    Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi'nden yeni yönetime tepki büyük. Bir parti yetkilisi, "Seçilmiş Devlet Başkanı ev hapsinde tutulurken, nasıl barış sağlanabilir? Onun nerde olduğunu dahi bilmiyoruz. Bazı üst düzey liderler de saçma suçlamalar nedeniyle gözaltında. Devletin başındaki yetkililer nedeniyle her gün ölüm, her gün şiddet yaşanıyor. Bu ortamda nasıl barış olabilir?" dedi.

    Sokakta ise Mursi yanlısı gösteriler devam ediyor. Adeviye Meydanı'nda binlerce kişi Mursi'nin yeniden göreve getirilmesini talep ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow