hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adli Mansur'dan "yeni bir sayfa" çağrısı

    Adli Mansurdan yeni bir  sayfa çağrısı
    expand

    Mısır'ın başkenti Kahire'de Mursi yandaşları ile karşıtları arasındaki çatışmalarda 3 kişi öldü. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, "yeni bir sayfa açalım" çağrısı yaptı.

    Kahire'deki Adeviyye ve Nahda meydanlarına yönelik "Baltacı" adı verilen grupların eş zamanlı saldırılarında 3 kişi öldü. Onlarca kişi de yaralandı. Adeviyye Meydanında 1, Nahda Meydanında da 2 kişi hayatını kaybetti; saldırılarda çok sayıda araç da ateşe verildi.

    Alınan bilgiye göre, Kahire'de ABD Büyükelçiliği yakınlarında çıkan çatışmada göğsünden ateşli silahla vurulan 21 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.

    Bu arada Mursi karşıtları, çatışmalardan Tahrir Meydanı'na girme girişiminde bulunduğunu iddia ettikleri Mursi taraftarlarını sorumlu tutarken, Mursi taraftarları ise barışçıl gösteri yaptıklarını, meydana girme niyetleri olmadığını, büyükelçiliğe giderken yakınından geçtikleri Tahrir Meydanı'ndan saldırıya uğradıklarını öne sürdü.

    Kalyubiye'de 2 kişi öldü

    Öte yandan, Kalyubiye ilinde Muhammed Mursi destekçileri ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 2 kişi öldü 7 kişi yaralandı. Sağlık Bakanlığı yetkilisi Zekeriya Abdurabbeh, Yahya Zekeriya (18) ve Subhi Abdunnebi (18) isimli şahısların, bedenlerine isabet eden kurşunlar sebebiyle yaşamlarını yitirdiklerini söyledi.

    Bu arada henüz resmi açıklama yapılmamakla birlikte, ülke genelindeki çatışmalarda, bazıları ateşli silahlarla olmak üzere 30'un üzerinde yaralı olduğu öğrenildi.

    Öte yandan, "Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketinin "Meşriyetin dönüşü"nün çağrısıyla, Mursi'nin serbest bırakılması ve göreve iadesi talebiyle yapılan gösteriler de devam ediyor. Adeviyye Meydanında 26 gündür Mursi'ye desteğini sürdürenler, meydanın yakınındaki El İttihadiye sarayına yürüdü.    

    Refah'ta bir polis öldü

    Mısır'ın Sina Yarımadası'nda güvenlik kontrol noktalarına yapılan silahlı saldırılarda 1 polis hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Gazze sınırındaki Refah kentinde bulunan Ariş'te güvenlik güçlerinin hedef alındığı saldırıda 1 polis öldü, 1 sivil yaralandı. Ariş kentindeki farklı kontrol noktaların yanısıra Sina'nın kuzeyindeki saldırılarda ise yerel bir radyonun hedef alındığı belirtildi. Bu saldırıların ardından Refah'ta Ebu Za'reb kontrol noktasına roket saldırısı düzenlendi.

    Adli Mansur: "Yeni bir sayfa açalım"

    Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ise ulusal uzlaşı, ülkedeki bölünmüşlüğe son verme ve Mısır tarihinde yeni bir sayfa açma çağrısında bulundu. Mansur, 23 Haziran 1952 devriminin 61'inci yılı münasebetiyle Mısır devlet televizyonunda yaptığı konuşmada uzlaşı kültürünün içselleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "25 Ocak ve 30 Haziran devrimlerinden sonra ülke için kin, nefret, bölünmüşlükten uzak beyaz bir sayfa açacağız. Mısır'ın geleceği için geçmişle barışıp, ulusal uzlaşının inşa edilmesinin vakti gelmiştir" dedi.

    30 Haziran'dan bu yana 189 kişi öldü

    Mısır'da 30 Haziran'da başlayan gösterilerde bugüne kadar 189 kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı belirlendi. Mısır Sağlık Bakanlığı ve hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire ve Giza kentleri 97 ölü ile ilk sırayı alırken, ülkenin doğusundaki Sina Yarımadası'nda 32 ve sahil kenti İskenderiyye'de 18 kişi hayatını kaybetti. Mısır'ın güneyindeki Asyut, ortasındaki Feyyum ile Beni Suveyf, Süveyş Kanalı'nın kıyısında bulunan İsmailiyye, Süveyş, Port Said ve Nil Deltası'nda yer alan Eş-Şarkiyye, Kefr eş-Şeyh, Dekahliye, Kalyubiyye kentlerinde ise 42 kişi hayatını kaybetti.

    En kanlı gün 8 Temmuz

    Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Mursi yandaşlarının Kahire'nin doğusundaki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde 8 Temmuz'da düzenlediği gösteri, ülkede 30 Haziran'dan bu yana kadar yaşanan şiddet olaylarının en kanlısı olarak kayıtlara geçti. Basında "Cumhuriyet Muhafızları" olarak bilinen olayda aralarında 1 asker, 1 subay, 51 de sivil olmak üzere 53 kişi hayatını kaybetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow