hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    THY pilotu Beyrut'ta kaçırıldı

    THY pilotu Beyrutta kaçırıldı
    expand

    THY'ye ait İstanbul - Beyrut seferini yapan uçağın pilot ve yardımcısı Beyrut'ta kaçırıldı. Pilotları kaçıranlar, Türk pilotlara karşılık Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu.

    Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, Beyrut'ta Türk pilot ve yardımcısının kaçırıldığını açıkladı.

    THY Basın Müşavirliği'nden edinilen bilgiye göre; THY'nin Murat Ağca ve Murat Akpınar adlı pilotları Beyrut'ta havalimanından kalacakları otele giderken kaçırıldılar.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili Lübnan makamlarının alarma geçirildiğini belirterek, gereken soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

    Sabaha karşı Türk Hava Yollarının (THY) 2 pilotunun kaçırıldığını kaydeden Gümrükçü, Lübnan makamlarından konuyla ilgili olarak bilgi talep edildiği ve Lübnanlı yetkililerin Başbakan da dahil olmak üzere her düzeyde alarma geçtiğini söyledi.

    Gümrükçü, "Gereken soruşturma yürütülüyor" ifadesini kullandı.

    Gümrükçü, pilotların nerede olduklarının bilinmediğini belirterek, olayı kimin gerçekleştirdiği konusunda da henüz bilgilerinin olmadığını kaydetti.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, mürettebatın diğer kısmının güvenli şekilde bir otele yerleştirildiğini, bugün öğleden sonra Türkiye'ye döneceklerini bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

    Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılmalarını ve yurda dönüşlerini sağlamaya yönelik çalışmaların Lübnan makamlarıyla işbirliği içinde yoğun şekilde sürdüğünü bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, THY'nin İstanbul-Beyrut seferini yapan uçuş ekibinden pilot Murat Akpınar ve yardımcı pilot Murat Ağca'nın bu sabah Beyrut Havaalanından kalacakları otele doğru giderken silahlı kişiler tarafından kaçırıldıklarının öğrenildiği belirtildi.

    Konuyla ilgili olarak derhal Lübnan hükümeti ve güvenlik makamları nezdinde gerekli girişimlerin yapıldığı ve pilotların salimen serbest bırakılmaları için her ne gerekiyorsa ivedilikle yapılmasının talep edildiği kaydedilen açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile telefonda görüşerek Türkiye'nin beklentisini en üst düzeyde vurguladığı dile getirildi.
    Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

    "Diğer uçak mürettebatı halen Beyrut'ta Büyükelçiliğimizin gözetiminde ve emniyettedir. Mürettebat en kısa zamanda Türkiye'ye geri getirilecektir. Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimiz, Lübnan makamlarıyla işbirliği içinde, kaçırılan pilotumuzun ve yardımcısının serbest bırakılmalarını ve yurda dönüşlerini sağlamaya yönelik çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir."

    Büyükelçi CNN TÜRK'e konuştu

    Kaçırılma olayıyla ilgili ayrıntıları Lübnan Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız CNN TÜRK'e değerlendirdi. Özyıldız, pilotların kurtarılması için çalışmalara başlandığını belirtti. Lübnan emniyet birimleri ve hükümet yetkililerinin olayı izlediklerini söyledi.

    Lübnan'dan açıklama

    Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, olayın "kendilerini şaşırttığını" açıkladı.

    Şerbil, "Kaçırılma eylemi, beklemediğimiz bir olaydı, zira elimizde muhtemel kaçırılma eylemine dair hiçbir bilgimiz yoktu" dedi.

    Şerbil, eylemi gerçekleştirenlerin kimlikleri tespit edilmesi ve Türk pilotların yeri belirlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

    THY pilotlarını kaçıranlar belli oldu

    Kendilerini "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" olarak adlandıran bir grup, Beyrut'ta 2 Türk pilotunun kaçırılması olayını üstlendi. Grup, Türk pilotlara karşılık Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu.

    THY yönetiminden açıklama

    THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da Lübnan'da kaçırılan pilotlarıyla ilgili açıklama yaptı. Beyrut'taki bürolarının daha önce bir tehdit almadığını belirten Topçu, krizin kısa süre de çözülmesini umuyor.

    Kabin ekibi Türkiye'ye getirildi

    Kaçırılma olayına şahit olan THY kabin ekibi ise Türkiye'ye getirildi.

    Murat Akpınar ve yardımcı pilot Murat Ağca İstanbul- Beyrut seferini tamamlayıp otele gidişleri esnasında gerçekleşen kaçırılma olayında aynı servis aracında bulunan kabin ekibi İstanbul'a getirildi.

    Kabin ekibi ile birlikte Türk Hava Yolları'nın Beyrut'ta kalan  “Kız Kulesi“ isimli uçağı da İstanbul'a getirildi.

    Türk Hava Yolları yetkilileri görüntü alınmasını engellemek için uçağı apronda gözden uzak bir bölgeye çektirdi.

    Yolcular yaşadıklarını anlattı

    THY'nın tarifeli seferiyle İstanbul'a gelen Türk yolcuları ise Beyrut'ta yaşadıklarını anlattı.

    Beyrut'ta yaşayan ve aynı uçakla İstanbul'a gelen Halit Öğütçü adlı bir yolcu THY pilotlarının kaçırılma haberini Beyrut'ta havaalanında öğrendiklerini belirterek, "Sabah havalimanına geldiğimizde uçağın gecikmeli olduğunu söylediler. Pilotlar kaçırılmış. Biz kabin ekibiyle birlikte İstanbul'a geldik" diye konuştu.

    Eşiyle birlikte tatil için Beyrut'a gittiğini söyleyen bir kadın yolcu ise "Biz personelle aynı otelde kalıyorduk. Otelde çok sayıda asker ve polis vardı. Bizimle ilgili bir şey olmadığını söylediler ama yine tedirgin olduk" dedi.

    Aileler endişeli

    Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlardan Murat Ağca'nın Elazığ'daki baba evinde endişeli bir bekleyiş var. Pilotun babası Zeki Ağca (70) ve Annesi Emine Ağca (65), çocuklarının kaçırıldığını öğrenince büyük üzüntü yaşadı. Yakınları ve komşuları, yaşlı çifti yalnız bırakmıyor. Pilot Ağca'nın babası ve annesiyle diğer yakınları, gelişmeleri yakından takip ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow