hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Berlin Duvarı'nın kurbanları anıldı

    Berlin Duvarının kurbanları anıldı
    expand

    Berlin Duvarı'nın yapımının başlanmasının 52. yılında anma düzenlendi. Başbakan Merkel, Berlin Duvarı ile ilgili ders verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlin Duvarı'nın yapımının başlanmasının 52. yılı vesilesiyle Doğu Berlin'den Batı Berlin'e geçmeye çalışırken Doğu Almanya sınır muhafızları tarafından vurularak öldürülenler anıldı. 

    Berlin'deki Duvar Anıtı'nda düzenlenen törende Alman hükümetinin kültürden sorumlu Devlet Bakanı Bernd Neumann ve Berlin eyaletinin Başbakanı Klaus Wowereit anıta birer çelenk koydu.

    Wowereit, anma töreni vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, özgür olamamanın ve diktatörlüğün hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu belirterek, özgürlük ve demokrasinin korunması için her şeyin yapılması gerektiğini ifade etti.

    Neumann da eski Doğu Alman yönetiminin halkın özgürlük haklarını ayaklar altına aldığının, özellikle gençlere anlatılması gerektiğini belirtti.

    Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Spiesser" adlı proje kapsamında Prenzlauer Berg ilçesinde bulunan Heinrich-Schliemann Lisesi'nde öğrencilerle iki Almanya ve Berlin Duvarı üzerine ders verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkel, Berlin Duvarı'nın 52 yıl önce bugün yapılmaya başlandığını hatırlatarak, 1961 yılında kendisinin de okula başladığını söyledi. Okulda en sevdiği derslerin yabancı dil, Almanca ve matematik olduğunu ifade eden Merkel, şimdiye kadar hiç okulda ders vermediğini anlattı. İki Almanya'nın bölünmüşlüğünün sembolü olan Berlin Duvarı 13 Ağustos 1961 tarihinde yapılmaya başlanmış, kısa sürede tamamlanmış ve 9 Kasım 1989'dan yıkılmıştı.

    Kentte duvarı aşıp Doğu'dan Batı'ya geçmeye çalışırken öldürülenlerin sayısının 136 olduğu ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow