hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    26 Filistinli mahkum serbest

    26  Filistinli mahkum serbest
    expand

    İsrail cezaevlerinden serbest bırakılan 26 Filistinli mahkumdan 15'i Gazze'ye, 11'i de Ramallah'a ulaştı.

    İsrail hükümetinin Filistin yönetimiyle barış müzakerelerinin yeniden başlaması çerçevesinde serbest bıraktığı 15 Filistinli esir, gecenin geç saatlerinde Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun sınır kapısına ulaştı.

    Mahkumları sınırda binlerce Filistinli sevinçle karşıladı. Karşılamada Gazze'deki Filistin Esirler Bakanlığı'ndan bir heyetin yanı sıra Hamas, İslami Cihat gibi Filistinli grupların temsilcileri de hazır bulundu.

    Mahkumlardan Muhammed Hamide'nin kız kardeşi Sümeyye Hamide, ağabeyini karşılama sırasında, "Olanlara inanamıyorum, sevincim çok büyük, kardeşim tutuklandığından beri hiç böyle sevinmemiştik. Bugün bizim için düğün günüdür ve büyük bir hatıra olarak kalacaktır. Tüm mahkumlara özgürlük diliyorum" dedi.

    Demokratik Cephe liderlerinden Talal Ebu Zarife de "Mahumların serbest kalması aslında onların haklarıdır. Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimlerinin devam etmesine karşılık bırakılmamış olmalarını temenni ederim.

    Halkımız, birliğiyle ve direnişiyle bu işgalcilere karşı başarı elde edecek güce sahiptir" ifadesini kullandı.

    Ebu Zarife, uluslararası toplumu, İsrail'in Filistin topraklarına, insanlara ve mahkumlara karşı olumsuz davranışından vazgeçmesi için baskı yapmaya çağırarak, tüm insan hakları örgütlerinden ve dünya devletlerinden, İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmalarını sağlamak için çalışmalarını istedi.

    -Filistin Devlet Başkanı Abbas esirleri kucakladı-

    Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail'in serbest bıraktığı 11 Filistinli mahkumu Ramallah'taki Başkanlık Sarayı'nda sevinç gösterilerinin yapıldığı bir ortamda karşıladı ve kucakladı.

    Serbest bırakılan mahkumlar, Başkanlık Sarayı girişindeki merhum Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın mezarını da ziyaret etti.

    Abbas, mahkumları karşılama etkinliğinde şunları söyledi: "Mahkumların özgürlüklerine kavuşmalarından dolayı kendimizi, ailelerimizi ve kardeşlerimizi tebrik ediyoruz. Onlara diyoruz ki, geriye kalanlar da serbest bırakılacaklar. Bunlar öncüler onlar da arkadan gelecekler.

    Onlar size dönecekler ve burada göreceksiniz. Tüm ailelerimize ve cezaevlerindeki mahkumların tüm yakınlarına selamlarımı sunarak, 'onların hepsi aramıza dönene kadar gönlümüz rahatlamayacak' diyorum. Hoş geldiniz, geçmiş olsun. Gelenlerin ardından diğerleri de gelecek Allah'ın izniyle ve hepinizle Kudüs'te buluşuruz inşallah."

    İsrail yönetimi de 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumdan 26'sını serbest bıraktığını duyurdu. İsrail, geriye kalan 78 mahkumu da Filistin yönetimi ile barış müzakerelerinin başlaması için iyi niyet göstergesi olarak yakında serbest bırakmayı planlıyor.

    Filistin yönetimi ile İsrail yönetimi geçen ay Washington'da bir araya gelerek, barış müzakerelerini yeniden başlatmıştı. Hamas, 18 Ekim 2011'de Mısır'ın arabuluculuğuyla İsrail'le bir anlaşma yaparak, İsrailli asker Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını sağlamıştı.

    Gazze'deki Filistinli Esirler Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail cezaevlerinde halen 4 bin 800 Filistinli mahkum bulunuyor. Bunlardan 14'ü kadın, onlarcası da çocuk.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow