hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maliki: Mısır gibi yapabilirdik ama yapmadık

    Maliki: Mısır gibi yapabilirdik ama yapmadık
    expand

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ülkesinde gerçekleştirilen gösterileri, Mısır'da olduğu gibi, güç kullanarak dağıtabileceklerini ancak "Kimseyi öldürmek istemedikleri" için bunu yapmadıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maliki, Babil Valiliği'nin düzenlediği bir programda yaptığı konuşmada, isim vermeden bazı Arap ülkelerini Irak, Suriye, Mısır ve Bahreyn'deki istikrarı bozmakla suçladı.

    Irak'ta 8 aydan bu yana devam eden gösterilerle ilgili de Maliki, "Biz de şuan Mısır'da olduğu gibi, güç kullanarak gösterileri bastırabilirdik ama kimseyi öldürmek istemedik" ifadelerini kullandı.

    "Irak'taki gibi bir demokrasi, bölgedeki diğer ülkelerde bulunmamaktadır" iddiasında bulunan Maliki, yaşanan gösterileri şiddet kullanarak bastırmak istemediklerini hatta gostericilerin yanında durduklarını ileri sürdü.

    Suriye ve güney Lübnan'da toplumun belirli bir kesiminin hedef alındığını öne süren Maliki, "Irak hükümetinin güçlü olduğunu" savunarak, "tekfirciler" diye suçladığı grupların "Bu nedenle tek bir karış toprağı işgal edemediğini" ancak çeşitli bölgelerde saldırılar düzenlediğini dile getirdi. 

    Bahreyn, Irak, Suriye gibi ülkelerde "istikrarsızlığı besleyen" birçok Arap ülkesinin bulunduğunu iddia eden Maliki, "Yalan haber" yaptığını savunduğu El-Arabiyye kanalına da tepki gösterdi.

    Irak'ta, Aralık 2012'de reform talebiyle başlayan barışçıl gösterilere, Maliki hükümetine bağlı güvenlik güçleri sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. Kerkük kentine bağlı Havice ilçesinde, Maliki hükümetine bağlı güçlerin 23 Nisan'da muhaliflere yönelik müdahalesi sonucu 53 kişi ölmüş, 114 kişi de yaralanmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow