hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cebelitarık gerginliği için gözlemci

    Cebelitarık gerginliği için gözlemci
    expand

    Avrupa Birliği, İngiltere ve İspanya arasındaki Cebelitarık gerginliğinin aşılması için bölgeye gözlemci heyeti gönderme kararı aldı.

    İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'la telefonda görüşen AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB hakikatleri tespit misyonunun mümkün olan en kısa sürede Cebelitarık'ta sınır kontrollerini, insanların ve malların serbest dolaşımını gözetlemesi konusunda anlaştıklarını duyurdu.

    Barroso, taraflara Cebelitarık gerginliğini AB üyeliği hukukuna uygun şekilde çözmeleri çağrısında bulundu.

    İngiltere Başbakanı David Cameron, daha önce Barroso'dan AB'nin Cebelitarık sınırına acilen gözlemci heyet göndermesini istemiş, İspanya'nın sınırda kontrolleri sıkılaştırmasının AB'nin serbest dolaşım kurallarına aykırı olduğunu savunmuştu.

    İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık dolayısıyla artan gerginlik, İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiası üzerine patlak vermiş, Cebelitarık yetkilileri denize yerleştirdikleri dev beton bloklarla doğal hayatın korunmaya çalışıldığını iddia ederken İspanyol yetkililer bu şekilde balıkçılığın engellendiğini ileri
    sürmüştü.

    Bunun üzerine İspanya Cebelitarık sınırındaki güvenlik kontrollerini sıkılaştırmış ve bu, sınırda uzun araç kuyruklarına neden olmuştu. İspanya ayrıca, Cebelitarık'a geçişlerden 50 avro ücret almayı planladığını bildirmişti. Kaçakçılığı önlemek için sınır kontrollerinin gerekli olduğunu savunan İspanya hükümeti, İngiltere'nin endişesini resmi yollarla iletmesine karşın kontrolleri yumuşatmayacağını bildirmişti.

    Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off shore bankacılığı, internet üzerinden kumar ve turizmle işliyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında zaman zaman gerginliğe neden oluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow