hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BM heyeti Suriye'den ayrıldı

    BM heyeti Suriyeden ayrıldı
    expand

    Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgede, 5 gündür araştırma yapan BM heyeti Suriye'den ayrıldı.

    Suriye'de kimyasal silah kullanılan bölgelerde 5 gündür süren incelemelerini tamamlayan Birleşmiş Milletler heyeti ülke'den ayrıldı. Sabah erken saatlerde başkent Şam'dan ayrılan heyet, karayoluyla Lübnan'a geçti, oradan da Beyrut'a gitti. Denetçiler Beyrut'tan da Hollanda'ya geçti.

    Birleşmiş Milletler heyetinin Suriye'den ayrılması, Suriye'ye olası askeri operasyonun başlangıcını işaret eden sinyallerden biri olarak görülüyordu.

    Heyetin Suriye'den ayrılmasının ardından Şam yönetiminden de açıklama geldi. Suriye güvenlik yetkililerinin, "Her an  saldırı bekliyoruz" dediği iddia edildi.

    20 kişiden oluşan BM uzman heyeti, Suriye'ye 18 Ağustos'ta gitmişti. Görevinin kapsamı, aylar önce  kimysal silah kullanıldığı iddia edilen 3 bölgede araştırma yapmaktı. Heyet Suriye sınırları içindeyken 21 Ağustos günü Guta'da kimyasal silah saldırısı oldu. Bunun üzerine heyetin görevi değişti. Rejimden günler sonra izin çıkmasıyla heyet saldırının 5'inci gününde Guta'ya girdi, isyancıların kontrolündeki bölgede incelemelerde bulunuldu. Kan, idrar, saç ve doku numuneleri toplandı. Doktorlarla, görgü tanıklarıyla ve kimyasal saldırıdan etkilenen hastalarla görüşüldü. Kimyasal madde taşıdığı iddia edilen füze kalıntıları tespit edildi, kaydedildi.

    Heyet, inceleme çalışmalarının son gününde, başkent Şam'da, rejimin kontrolündeki bir hastaneye de gitti. Geçtiğimiz hafta Cubar'da muhaliflerin kimyasal saldırısına uğradığı iddia edilen Suriye askerleriyle ve doktorlarla  görüşüldü.

    BM genel sekreteri Ban-ki Moon, alınan örneklerin analiz edilmesinin  2 haftayı bulacağını söyledi.

    Suriye'de hem isyancıların hem de rejimin kontrolündeki bölgelerde incelemelerde bulunan heyetin topladığı numuneler, Avrupa'da tek bir laboratuvarda değil, çeşitli laboratuvarlarda incelenecek.

    Heyet, sonuçları BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon'a sunacak. Ban, sonuç raporunu, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle paylaşacak.

    Genel Sekreteri'ne brifing verecekler

    BM ekibi, yarın Genel Sekreter Ban Ki-mun'a elde edilen bulgular konusunda brifing verecek. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Martin Nesirky, ekibin lideri Angela Kane'in Şam'dan ayrılmadan önce Ban'ı arayarak çalışmaları hakkında bilgilendirdiğini belirtti. Nesirky, düzenlediği basın toplantısında Kane'in yarın Ban'a ayrıntılı bir brifing vereceğini bildirdi.

    BM uzmanlarının Suriye'den ayrılmasının, "ABD saldırısı için kapıyı araladığı" iddialarını "saçma" olarak niteleyen Nesirky, Suriye'de hala binden fazla uluslararası ve BM personeli bulunduğunu söyledi. BM'nin en az kendi uzmanlarını için olduğu kadar diğer personel için de endişeli olduğunu dile getiren Nesirky, Suriye halkının da korunmasız olduğunu sözlerine ekledi.

    Lahey'deki Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) merkezine geçen ekibin kimyasal saldırıya ilişkin topladığı deliller, incelenmek üzere Lahey'den Avrupa'daki farklı laboratuvarlara gönderilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow