hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa: "Suriye için ABD'yi beklemeliyiz"

    Fransa: Suriye için ABDyi beklemeliyiz
    expand

    ABD Başkanı Obama'nın "Suriye'ye askeri müdahale için Kongre'ye danışacağını' açıklamasının ardından Washington'ın müttefiki Fransa'dan açıklama geldi. Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, "Harekete geçmek için Washıngton'ı beklemeliyiz" dedi.

    Europe 1 radyosuna konuşan Fransa İçişleri Bakanı, Paris'in Suriye hükümetine karşı yalnız hareket edemeyeceğini söyledi, "ABD'nin kararını beklemeliyiz" dedi.

    Fransa Başbakanı Jean Marc Ayroult'nun 2 Eylül'de Meclis'in alt ve üst kanatlarının başkanları ve muhalefet temsilcileri ile görüşeceği açıklandı.

    Fransız Parlamentosu da Suriye'yi görüşmek üzere 4 Eylül tarihinde toplanacak.

    Amerikan Kongresi'nin de 9 Eylül'de tatil bittikten sonra Suriye ile ilgili kararı oylaması bekleniyor.

    "Obama, Hollande'ı bilgilendirdi"

    Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştü.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin Suriye konusunu ele aldığı belirtilerek, Obama ve Hollande'ın, "uluslararası toplumun, Esad rejimine ve kimyasal silah kullanmayı düşünen diğer ülkelere, bu suçun kabul edilemez olduğu ve bu normları ihlal edenlerin dünya tarafından yaptıklarından sorumlu tutulacağı konusunda, kararlı bir mesaj göndermesi gerektiği noktasında hemfikir olduğu" bildirildi.

    Obama'nın çok dikkatli tartışmaların ardından, Suriye rejimine yönelik sınırlı askeri eylemde bulunmanın ABD'nin ulusal çıkarlarına olduğu kararını alması hakkında Hollande'yi bilgilendirdiği kaydedildi.

    Obama'nın askeri güç kullanımına yönelik Kongre'nin iznini soracağını da Hollande'a ilettiği ve uluslararası normların yanında durmaya yönelik ilkeli taahhüdünden dolayı teşekkür ettiği ifade edildi.

    Açıklamada, Fransa'nın ABD'nin değerli bir müttefiki ve dostu olduğu ve önümüzdeki günlerde Suriye konusundan yakından istişareye devam edecekleri bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow