hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türkiye'nin olimpiyat şansı zayıfladı"

    Türkiyenin olimpiyat şansı zayıfladı
    expand

    Financial Times, "külhanbeyi semtinden" geldiğini yazdığı Başbakan Erdoğan'ı zor bir haftanın beklediğini, Türkiye'nin olimpiyatlara ev sahipliği yapma şansının zayıfladığını yazdı.

    İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları'na ev sahipiliği yapma şansının TL'nin hızlı değer kaybı ve siyasi huzursuzluk nedeniyle zayıfladığını ileri sürdü.

    Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey, "İstanbul'un külhanbeyi semtinden gelerek bir kuşaktan da uzun bir süre için ülkenin en güçlü lideri olan başbakanı, iktidarının geleceğini bile etkileyebilecek sinir bozucu bir hafta sonu bekliyor" diye yazdı.

    2020 Olimpiyatları ile ilgili klararın bu cumartesi günü Arjantin'de alınacağını hatırlatan yazar, burada sadece spordan çok daha fazlasının sözkonusu olduğuna dikkat çekti.

    Türkiye'nin sadece oyunlara evsahipiliği yapan ilk Müslüman ülke olmakla kalmayacağını belirten yazar, aynı zamanda Erdoğan'ın İstanbul'un olimpiyatları kazanması halinde bunun ülkenin dünya sahnesinde yükselen bir güç olduğunun kanıtı olarak tanımladığını belirtti.

    İstanbul Olimipiyat Komitesi başkanı Hasan Arat, Buenos Aires'te Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Buraya gelip takıma kaptanlık yapmak onun (Erdoğan) için çok önemli. Bu onun büyük takımı" diye konuştu.

    Haberde yılın ilk aylarında başarının neredeyse garanti olrak görüldüğünü, ancak ardından sorunların birbiri ardına agelmeye başladığı belirtiliyor.

    Dombey, "İktidarına karşı toplu protesto eylemlerine ve Türk ekonomisinin sağlığı ile ilgili artan endişelere sahne olan bir yazın ardından, Erdoğan bir anlamda uluslararası kabul görmenin yanı sıra siyasi ve ekonomik destek arayşında" diye yazdı.

    İstanbul'un aday gösterildiği bu yılın başından bu yana çok şey değiştiğini de kaydeden yazar şöyle devam ediyor:

    "Türkiye'nin imajı Haziran ayında protestocular ve polis arasındaki çatıişmalar nedeniyle zarar gördü, hatta o kadar büyük oldu ki bu zarar bir bakan İstanbul Olimpiyatları kazanamazsa bu göstericilerin suçu olacak diye bir açıklama bile yaptı."

    O zamandan bu yana hükümete karşı otoriterlik suçlamalarının devam etmekte olduğunu kaydeden yazar, Erdoğan'ın ise hükümetini zayıflatmaya çalışan "sözde" bir uluslararası kompoloya, uluslararası medyaya ve bir faiz lobisine saldırdığını kaydetti.

    Dombey son olarak da Erdoğan'ın Mısır'daki darbeyi İsrail'in tasarladığını ima etmesi üzerine ABD tarafından kınandığını da hatırlattı.

    İstanbul'un şansının doping skandalları nedeniyle de zayıfladığını kaydeden yazar, geçtiğimiz ay 31 Türk atletine ikişer yıllık men cezası verildiğini ve bu atletler arasında Olimpiyat ve Avrupa şampiyonlarının da bulunduğunu belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow