hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'nın teklifine Obama'dan yanıt

    Rusyanın teklifine Obamadan yanıt
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarına yönelik teklifiyle ilgili olarak, "Sadece güvenmek yetmez, bunu teyit de etmeliyiz" dedi.

    Obama, altı farklı Amerikan medya organına Suriye konusunda röportaj verdi.

    Kimyasal silahlar konusunda Rusya ve Suriye'nin son adımını değerlendiren Obama, bu teklifin ancak ABD'nin ciddi bir askeri tehdidi ve kendilerine uluslararası desteğin ardından geldiğine işaret etti.

    Ulusal güvenlik ekibinin Rusya ile görüşeceğini belirten Obama, Esad rejimine yönelik şüphelerinin devam ettiğini ama tüm diplomatik yolları tüketmeye bakacaklarını dile getirdi. Ancak bir yandan da Esad yönetimine yönelik baskının sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Obama, eski başkanlardan Ronald Reagan'ın sözüne atıfta bulunarak, "Sadece güvenmek yetmez, bunu teyit de etmeliyiz" diye konuştu.

    -"Esad'in kapasitesi ancak çocuklara yeter bizimle eşleşemez"-

    Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in, ABD'nin olası askeri müdahalesine karşılık verebileceğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, Esad'in kapasitesinin ancak çocuklara ve profesyonel savaşçı olmayan muhalefete yeteceğini vurgulayarak, "Suriye'nin askeri gücü bizimkiyle eşleşemez" diye konuştu.

    İran ve Hizbullah'tan "asimetrik saldırılar" gelebileceğini belirten Obama, İran ve Hizbullah'ın da ancak kendi çıkarlarına ciddi bir tehdit gördüğünde karşı atağa geçebileceğini ama müttefiklerinin bile Esad'in çizgiyi aştığının farkında olduğunu kaydetti. Obama, İran'ın bile zamanında Saddam Hüseyin'in kimyasal silahlarına maruz kaldığını anımsatarak, böylesi bir olasılığı çok fazla görmediğinin işaretlerini verdi.

    Suriye'nin kimyasal silahlar konusunun askeri olmayan yollarla çözülmesini kendisinin de umduğunu ve tercih ettiğini ifade eden Obama, "Ama uluslararası normlara yönelik söylediklerimizin ne anlama geldiğini anladıklarından emin olma noktasında yine de pedaldan ayağımızı çekmemek önemli" ifadesini kullandı.

    Obama, kimyasal silahların çözüme kavuşturulması halinde bunun Suriye'deki iç savaşa da çözüm sağlamayacağını ama ülkede siyasi bir çözüme ulaşılması bağlamında altyapı yaratabileceğini dile getirdi. Obama, teklifin ciddi olduğu konusunu da hızlı biçimde ele alacaklarını bildirdi.

    -"Kongre onaylamazsa ne yapacağıma henüz karar vermedim"-

    Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı güne ilişkin videolarla ilgili olarak da Obama, "Onları görünce kalbim paramparça oldu. Her gün dünyanın her yerinde korkunç şeyler oluyor, Suriye'de de oluyor ama öyle birkaç şey vardır ki bunlar insanlık için çok önemlidir. Kimyasal silahlar dünyanın en korkunç silahları" dedi.

    Obama, Kongre'den askeri güç yetki izni çıkmazsa sonraki adımının ne olacağıyla ilgili soruyu da "Ne yapacağıma henüz karar vermedim" diye yanıtladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow