hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Sessiz çoğunluk evinde kalmıştır"

    Sessiz çoğunluk evinde kalmıştır
    expand

    ''Bağımsızlık için Katalan yolu'' sloganıyla yapılan insan zinciri eylemini değerlendiren İspanya Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria "Sessiz çoğunluk evinde kalmıştır" dedi.

    Katalonya'nın 11 Eylül'de kutladığı ulusal gününde, 1 milyon 600 bin Katalanın ''Bağımsızlık için Katalan yolu'' sloganıyla yapılan insan zinciri eylemine katılmasının yankıları devam ediyor.

    Katalonya'daki bağımsızlık tartışmalarını alevlendirmemek için sakin ve sessiz bir politika izleyen, sağ görüşlü Halk Partisi'nin iktidarda olduğu İspanya'da, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, ''Hükümet olarak tüm İspanyolların haklarını ve özgürlüklerini gözetmek ve dinlemek zorunluluğumuz var. Katalonya'da eyleme katılanların yanı sıra sessiz çoğunluk evinde kalmıştır'' dedi.

    Santamaria, Katalan özerk yönetim hükümeti ile her zaman konuşmaya ve diyalog içinde olmaya hazır olduklarını ancak bunun anayasa kapsamını aşamayacağını söyledi. Katalonya'da 2014 yılında yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandumun karşısına bu zamana kadar hep anayasa engelini çıkartan hükümet, bundan taviz vermeyeceğini ima etti.

    İçişleri Bakanı Fernandez Diaz de Katalonya özerk yönetimi tarafından açıklanan, insan zinciri eylemine katılan 1,6 milyon insan sayısının, ''4'e çarpılmış bir rakam'' olduğunu belirterek, abartıldığını savundu. Hükümet olarak, Katalonya'da insan zinciri eyleminin amacını ''paylaşmadıklarını ve bu eylemin Katalanları hem kendi içinde hem de İspanyollarla böldüğünü'' vurgulayan Diaz, ''Asırlardır demokratik, barışçıl ve özgür bir şekilde birlikte yaşamamızı en iyi garanti eden şey yasadır. Yasalar dahilinde Katalonya özerk hükümeti ile anlaşmaya varmaya ve diyaloğa her zaman açığız'' şeklinde konuştu.

    Öte yandan Katalonya'da geleneksel olarak bağımsızlık yanlısı politika izleyen ve 2014 yılında referandum yapılması şartıyla Katalan hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), insan zinciri eyleminin ''demokratik katılım açısından bir teminat olduğunu'' öne sürdü. ERC lideri Oriol Jungueras, 2012 Kasım ayında yapılan Katalonya'daki erken seçimlerle başlayan Katalonya'daki bağımsızlık talebinin, insan zinciri eylemi ile ''tüm dünyaya
    duyurulduğunu'' ifade etti. Jungueras, ''Referandumun olmadığı bir 2014 planlanmıyor. Şimdiye kadar İspanyol hükümeti tarafından inkar edilen bu referandum gerçek olacak. Demokrasi her zaman kendi yolunu bulur ve biz de bunu başaracağız. Çevresiyle en iyi şekilde ilişkiler kuracak bir Katalonya Cumhuriyeti olacak'' açıklamasında bulundu.

    Bu arada Katalonya'nın ulusal günü (Diada) olması dolayısıyla Katalonya özerk yönetiminin Madrid ofisinde verilen resepsiyonun aşırı sağ görüşlü bir grup İspanyol tarafından basılması olayıyla bağlantılı olarak 1'i kadın 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

    Katalan bayrağının yere atıldığı, ''Katalonya İspanya'dır'' sloganlarının atıldığı, kısa süren baskın sırasında çıkan olaylarda 5 kişi hafif yaralanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow