hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD İran'ı protesto etmedi!

    ABD İranı protesto etmedi
    expand

    Bu yıl ilk defa BM Genel Kurulu'na hitap eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi İsrail salondan ayrılarak boykot ederken, ABD ilk defa İran Cumhurbaşkanı'na karşı İsrail'in yaptığı protestoya katılmadı.

    Hasan Ruhani, ilk defa BM 68. Genel Kurul genel görüşmelerinde, üye ülke liderler ve temsilcilerine hitap etti.

    Ruhani, Suriye krizi için herhangi bir askeri çözümün olmadığını dile getirerek, kimyasal silah kullanımını kınadı, Suriye'nin bu konuda attığı adımı olumlu karşıladı.

    Konuşmasında sık sık, "şiddet ve aşırılık"tan yakınan Ruhani, İran'daki seçim sonuçlarını dünya barışı adına bir umut olarak değerlendirerek, demokrasi ve sandığın önemine vurgu yaptı.

    Ruhani, şiddete karşı verdiği bir örnekte ülkesinde öldürülen fizikçileri gösterirken, Saddam Hüseyin'in Irak'ı işgalini de son 30 yılda bu bölgedeki şiddete örnek olarak verdi.

    Ruhani, Filistin sorununa ilişkin de Filistinlilerin trajik olarak şiddete maruz kaldıklarını dile getirdi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlarını eleştiren ve bununla insanların cezalandırıldığını dile getiren Ruhani, Irak örneğinde halkın nasıl zor duruma düştüğünün görüldüğünü bildirdi.

    Ruhani, şiddet ve ekstremizmin insanoğlunun modern ortak yaşamında yeri olmadığını bildirdi.

    Konuşmasında İslamafobi ve "Şiafobi"den bahseden Ruhani, dünya genelinde bütün insanları savaştan bıktığını belirtti. Ruhani, İran'ın bölgesel bir güç olduğunu ancak ikili ve çoklu bir şekilde, sorumlu aktörlerle işbirliği yapacağını bildirdi.

    "ABD ile farklılıklarımız yönetilebilir"

    Ruhani, çağımızda, nükleer silahlar ve diğer kitle imha silahlarına yer olmadığını anlatarak, İran İslam Cumhuriyeti olarak ulusal çıkarın, İran'ın barışçıl nükleer programı üzerine olduğunu kaydetti.

    İran'ın uluslararası işbirliği yapma konusunda ısrarlı olduğunu tekrarlayan Ruhani, karşılıklı güvene dayan transparan bir ilişkiden bahsederken, Obama tarafından yapılan konuşmayı çok dikkatlice dinlediğini, ABD ile farklılıklarının yönetilebileceğini dile getirdi.

    Bu yıl ilk defa, İran tarafından İsrail'e yönelik "siyonist rejimi" ifadesi kullanılmazken, "savaş kafalı baskı güçleri" anlamında bir ifade kullanıldığı dikkati çekti.

    ABD İsrail'in boykotuna eşlik etmedi

    Bu yıl ilk defa BM Genel Kurulu'na hitap eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi İsrail salondan ayrılarak boykot ederken, ABD ilk defa İran Cumhurbaşkanı'na karşı İsrail'in yaptığı protestoya katılmadı.

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter mesajında, İsrail temsilcisine İran'ın konuşmasını izlemelerini bildirdiğini ifade etti.

    Daha önceki yıllarda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Genel Kurul'a hitabı sırasında başta İsrail ve ABD olmak üzere birçok batılı ülkenin yetkilileri, birlikte salonu terk ediyordu.

    Bu yıl Obama'nın BM'deki konuşmasında da İran yetkililerinin salonda bulunduğu görüldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow