hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya'dan "bizim deniz" operasyonu

    İtalyadan bizim deniz operasyonu
    expand

    İtalya, Sicilyalı Kanalı'nda silahlı kuvvetleriyle insani operasyonu başlatma kararı aldı.

    İtalya, Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası yakınlarında 3 ve 11 Ekim'de yaşanan kaçak trajedisinin ardından, bölgede silahlı kuvvetleriyle insani yardım operasyonu başlatıyor.

    Başbakan Enrico Letta'nın Venedik'te açıkladığı karara göre, İtalya, Afrikalı kaçakların Avrupa'ya geçişte yoğun olarak kullandığı Sicilya Kanalı'nda, "Mare Nostrum" adıyla insani yardım operasyonu yürütecek.

    Konuya ilişkin bilgi veren Savunma Bakanı Mario Mauro, "Bu görev insan yaşamının güvenliği için denizde gözetim, acil müdahaleyi içeren askeri ve insani bir operasyon olacaktır" dedi. Bakan Mauro, bu görev için ilk defa bir amfibi gemisi, bir uzun menzilli helikopter, donanmaya ait 2 devriye botu, 2 fırkateyn ve birçok uçak görevlendireceklerini açıkladı.

    Bu arada, Başbakan Letta ve Fin mevkidaşı Jyrki Kataninen, başbakanlık sarayında yaptıkları görüşmede, AB'ye üye ülkelerinin sınır güvenliğini sağlama ajansı Frontex'in güçlendirilmesi gerekliliği üzerinde durdu.

    İtalya'nın kaçak trajedisinin bir daha yaşanmaması için başlattığı "Mare Nostrum" adı ise tarihten geliyor. Bir dönem Akdeniz'in bütün kıyılarına hakim olan Roma İmparatorluğu döneminde yaygın kullanılan "Mare Nostrum" deyimi, Türkçe; "Bizim deniz" anlamına geliyor.

    -Cenazeler, Sicilya'ya taşınıyor-

    Öte yandan, 3 Ekim'deki faciada hayatını kaybeden 363 kaçağın cenazeleri ise İtalyan donanmasına ait gemilerle Lampedusa'dan Porto Empdocle'ye taşınmaya devam ediyor.

    Lampedusa'da yapılan çalışmalar sonucunda 150 göçmenin tabutu daha gemiye yüklenerek, Sicilya'ya götürüldü. Eritreli göçmenler ise yakınlarını son bir kez görmek istedikleri belirtildi.

    Lampedusa'nın 60 mil açığında 11 Ekim'de meydana gelen ikinci faciada da görgü tanıklarının ifadelerine göre, teknede 400 kişinin bulunduğu, kayıp sayının 150 olduğu ifade edildi. Bu kazanın ardından İtalya ve Malta Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonunda 212 kişi kurtarılmış, 38 kişinin cesedi bulunmuştu.

    Öte yandan, yaşanan iki faciaya rağmen İtalya'nın Lampedusa ve Sicilya adaları ile Malta, kaçak akınına uğramaya devam ediyor. Güvenlik ekipleri, son günlerde 110'u kadın, 54'ü çocuk olmak üzere 386 kişiyi kurtardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow